D.I.C. Veritas

Vesti, 21.01.2021, Godišnjica zločina u Maslenici

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije ogorčena je jer niko u Hrvatskoj nije procesuiran za ubistvo 348 srpskih vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje dece mlađe od 12 godina, stradalih u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Maslenica 93”, na području Ravnih kotara i Velebita.

U saopštenju, ova organizacije je pozvala nadležne institucije u Srbiji i Hrvatskoj da hitno na dnevni red stave i efikasno reše pitanja procesuiranja počinilaca ratnih zločina, pronalaska nestalih lica, suočavanja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” podseća da je akcija hrvatske vojske i policije u tada zaštićenu zonu UN u Ravnim Kotarima započela 22. januara 1993. godine, a da je rezultovala velikim brojem ubijenih, oko 10.000 prognanih i veliku materijalnu štetu.

“Hrvatske oružane snage su uspele da zauzmu nekoliko desetina kvadratnih kilometara na Ravnim Kotarima, uključujući i aerodrom Zemunik i nekoliko visova na Velebitu, i da preuzmu kontrolu nad branom i hidroelektranom Peruća. U ovoj agresiji najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz pomenutih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom sv. Georgija osveštana 1675), u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, i crkve sv. Georgija u Smokoviću, osveštane 1567. i Svetog Ilije u Kašiću koja je osveštana 1872. godine”, naglašava Savo Štrbac, predsednik Veritasa.

Prema podacima ove organizacije u akciji Maslenica poginulo ili nestalo 348 Srba, od čega 55 civila prosečne starosti 60 godina.

“Među žrtvama se nalazi i 34 žene, prosečne starosti 57 i troje dece do 12 godina. Među žrtvama se nalazi i 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH, koji su došli na Ravne Kotare da zajedno sa lokalnim Srbima brane njihova vekovna ognjišta.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od čega šest civila, među kojima su tri žene. U zbegovima je u narednih nekoliko meseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije”, podseća Štrbac.

On kaže da se jedan od najtežih zločina desio već prvog dana agresije na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije iz zasede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca.

“Ovaj masakr počinili su pripadnici Petog voda iz sastava ‘Alfe’, kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, donedavni zamenik predsednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog Sabora u predhodnom sazivu”, kaže Štrbac i dodaje da su operaciju “Maslenica” planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana.

“U vreme ove agresije načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je kosovski Albanac, Agim Čeku, do 1991. oficir JNA, od čijih granata je, usled neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše i stradalo civila.”

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN-a i pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.