D.I.C. Veritas

Vesti onlajn, 22.10.2019, Veritas otkriva imena 13 identifikovanih žrtava iz Hrvatske

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 13 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području Hrvatske tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine, ekshumiranih sa lokacija Šaš (2), Glina (5), Lička Jesenica (2), Mali Kozinac (1), Tušilović (1), Gornji Sjeničak (1) i Poljanima (1).

I dok Ministarstvo hrvatskih branitelja u svom saopštenju navodi da su „identificirani posmrtni ostaci 13 osoba iz Domovinskog rata“, Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ ističe da je reč o Srbima koji su zverski ubijeni tokom i posle akcije „Oluja“.

U toj akciji je stradala i petočlana porodica Novković iz Dunjaka kod Vojnića koja je stradala 7. avgusta 1995. u izbegličkoj koloni.

– Ubijeni su Dragić (75) sin Miloša, njegova supruga Nevenka (68) kći Miloša, njihov sin Nikola (41), njegova supruga Nedeljka (33) kći Ilije Matijevića iz Petrove Poljane kod Vojnića, i njihova nerođena beba jer je Nedeljka bila u sedmom mesecu trudnoće. Svi su poginuli 7. avgusta 1995. na drumu između Žirovca i Dvora od granate ispaljene od hrvatske vojske na izbegličku kolonu koja je bežala od iste te vojske prema Republici Srpskoj – navodi se u saopštenju „Veritasa“.

Takođe, u Zagrebu su identifikovani i Nikola Jovana Kurilj (72) i njegova supruga Milka Stevana (71) iz Šaša kod Kostajnice; Mileva Branka Grba (60) i Milka Dušana Vrcelj (63), obe iz Ličke Jesenice kod Ogulina, Petar Josifa Dobrosavljević (58) iz Dvorišta kod Krnjaka; Milan Milana Tojaga (25) iz Donjeg Budačkog kod Krnjaka, Petar Miloša Rudan (45) iz Donjeg Sjeničaka kod Vojnića. Svi su ubijeni u hrvatskoj akciji „Oluja“ od strane pripadnika hrvatske vojske ili pljačkaša od 6. do 13. avgusta 1995. godine u svojim kućama i dvorištima, koje nisu hteli da napuste.

Identifikovan je i Spasoje Rade Milošević (34) rođen u Tenji kod Osijeka, živeo u Poljanima kod Grubišnog polja, gde je radio kao milicioner, kojeg su 15. avgusta 1991. u tom selu zaustavili Hrvati na barikadi i odveli ga na nepoznatu lokaciju, da bi nakon 40 dana iz grubišinopoljske policije obavestili njegovu suprugu da joj je muž mrtav i zakopan u kukuruzištu u blizini mesta gde je i kidnapovan.

– Supruzi su dozvolili da krajem februara naredne godine muževljeve posmrtne ostatke ekshumira i prenese u grobnicu, što je i uradila o svom trošku. Suprugu su 2012. obavestili rođaci da je neko ekshumirao posmrtne ostatke njenog muža iz porodične grobnice bez prisustva porodice iz njoj nepoznatih razloga. Spasojeva supruga i dva sina, koji su se još 1994. doselili u Srbiju, dali su krv za DNK, koja je potvrdila od ranije poznati identitet Spasojevih posmrtnih ostataka – saopštava „Veritas“.

U poslednjih osamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.600 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su sa njima ratovali (1.499 u RH, 89 u BiH i 19 u R. Srbiji), od čega je do sada identifikovano 1.227 posmrtnih ostataka, dok ih još 373 čeka na identifikaciju.

Na Veritasovom spisku nestalih trenutno se nalazi još 1.739 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991-1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je 1.256 civila, od čega 484 žene.

Veritas trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mesta pokopa sa 163 posmrtna ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom „nepoznat“, koji i dvadeset četiri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.