D.I.C. Veritas

Vesti, 23,09.2017, Hapšenja bučna, suđenja u tišini

Dokumentaciono-informativni centar Veritas upozorava da su hrvatski sudovi ovog meseca zatrpani procesima protiv Krajiških Srba i nekadašnjih pripadnika JNA.

Ovog meseca je u toku 11 postupaka za ratne zločine, protiv 22 optužena Srbina, a Savo Štrbac primećuje da većina tih procesa više nije interesantna tamošnjim medijima, uključujući i početak iznošenja završnih reči na suđenju Kapetanu Draganu.

- Bez ikakve medijske pompe prošle nedelje pred Županijskim sudom u Osijeku oslobođen je Milenko Marić koji je u januaru ove godine spektakularno ekstradiran iz Velike Britanije. Primetno je da za razliku od suđenja u prethodnim mesecima i godinama, ovog septembra izostaje medijsko praćenje u Hrvatskoj. To je posebno vidljivo kada je reč o suđenju Kapetanu Draganu, jer o ovom predmetu nema gotovo nikakvih izveštaja, mada je počelo iznošenje završnih reči. Zar to nije svojevrsno priznanje na koji način Hrvatska zloupotrebljava Interpol – poentira Štrbac.

Kada je reč o procesima protiv Srba ovog septembra, pred Županijskim sudom u Splitu već su održana ročišta u predmetima protiv Mladena Graovca, koji je, posle priznanja krivice, po sporazumu sa tužilaštvom, osuđen na dve godine zatvora, kao i ročište u predmetu protiv Pavla Pantića, penzionisanog kapetana bojnog broda JNA, kojem je Vrhovni sud Hrvatske nedavno ukinuo osuđujuću presudu i naredio novo suđenje pred potpuno izmenjenim većem.

Za ovu nedelju je zakazan i nastavak suđenja penzionisanom srpskom generalu Borislavu Đukiću.

Graovac je uhapšen prošle godine u svom rodnom selu Smilčići, a Pantić i Đukić su izručeni iz Crne Gore.

Ročišta u Rijeci i Zagrebu

Suđenja za ratne zločine su se odvijala i pred Županijskim sudovima u Rijeci i Zagrebu i to mahom u odsustvu.

- U Rijeci je održano pripremno ročište u predmetu protiv Rade Bolića kome se sudi u odsustvu, a krajem meseca biće održana i rasprava u predmetu Kablar, protiv Marka Carevića i Ljubana Linte. Takođe, pred Županijskim sudom u Zagrebu održano je pripremno ročište u predmetu protiv Zorana Roksandića, kao i ročište za glavni pretres u predmetu Nova Drenčina protiv optuženih: Nikole Lađarevića, Predraga Radišića i Dejana Tišme, a zatim i glavni pretres u predmetu Zatvor u Glini protiv: Stanka Palančana, Đure Birača i još trojice Srba čija imena još nismo saznali. Na kraju, tu je i glavna rasprava u slučaju Joševica protiv: Dušana Žarkovića, Mirka Jednaka, Bogdana Jednaka, Georga Nashida Kamala, Miroslava Malobabića i Dejana Sladovića – navodi Štrbac.

 

Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.