D.I.C. Veritas

Vesti, 24.06.2014., Srbin ubijao da se dokaže Hrvatima

Hrvatska policija u Rijeci je uhapsila Rajka Kričkovića (57) pod optužbom da je 6. avgusta 1995. u ličkom selu Kijani učestvovao u ubistvu 14 civila, uglavnom staraca koji nisu želeli da beže pred operacijom “Oluja”.

Da stvar bude gora, Kričkovićev otac je rodom iz Kijana, što je Rajko svakako znao kad je s hrvatskom vojskom ulazio u selo koje je posle toga ostalo spaljeno.

Lako je goniti “njihove”

Srbija je ustupila hrvatskom pravosuđu mnoge predmete vezane za ratne zločine, pa je sasvim moguće da je i Kričković jedan od njih.

- Taj sporazum dve države postoji, ali Hrvatska nerado i sporo procesuira svoje branitelje. Sada vidim da čak i hrvatska štampa bruji o tome da je lako goniti zločinca kad je on Srbin – dodaje Štrbac.

Kričković se tereti da je lično ubio Maru Sovilj (75), njenu ćerku Miru (50) i sina Radu (48). Neki svedoci ga optužuju da na rukama ima krvi i drugih ljudi, ali za to nema dokaza. Primera radi, Mile Sovilj, koji je u Hagu svedočio na procesu generalu Anti Gotovini o slučaju Kijani, rekao je da je Kričković ubio i njegovog oca Vladu i još neke.

Prijave protiv zločinaca su bile podnete i u Zagrebu i u Beogradu, a o masakru u selu raspravljalo se i pred Krivičnim većem Haškog suda u slučaju Gotovina i Markač, pa i pred Međunarodnim sudom za genocid u Strazburu ove godine.

Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže da ovo nije jedini slučaj da su u Hrvatskoj Srbi činili zločine nad svojim sunarodnicima. Mnogi su bili primorani da to urade da se dokažu i tako spasu svoje glave i glave porodica.

- Na spisku pola miliona hrvatskih branitelja lako se može videti da je veliki broj Srba učestvovao u Hrvatskoj vojsci. Čak je i donedavni ministar prosvete Željko Jovanović otvoreno govorio da je učestvovao u ratu na strani HV. To je slučaj i sa Kričkovićem koji se sumnjiči da je u ubistvu 14 starijih pripadnika sela Kijani lično likvidirao troje. Nisu svi počinili zločine, ali oni koji jesu su nastojali da se istaknu u surovosti – kaže Štrbac za “Vesti”.

Posebno je zanimljivo da je Kričković posle rata živeo u Novom Sadu i to u zajednici sa ženom čijeg su muža ubili upravo hrvatski vojnici. Hvalio se po gradu koliku ratnu penziju prima i iako su izbeglička udruženja prijavljivala slučaj policiji i sudu, Kričković nikad nije gonjen u Srbiji.

Svedočenje Sovilja

Prema rečima Mileta Sovilja, sina jednog od ubijenih u Kijanima, Kričković je i njegovog oca ubio tog 6. avgusta.

- Javili su im Hrvati, komšije, poznanici, ne želeći da beleg krivice padne na nedužne. Kad sam čuo da su Hrvati probili liniju na Velebitu, iz Gračaca sam došao da kažem roditeljima da se pakuju i krenu sa mnom, ali otac nije hteo ni da čuje. Mirno je čuvao krave, rekavši da nema razloga da beži jer nikome od komšija ništa nažao nije učinio – seća se Mile Sovilj.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.