D.I.C. Veritas

Vesti, 25.02.2020, Veritas: Pre 28 godina u Daruvaru likvidirana porodica Radosavljević

Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas podseća da je na današnji dan, pre 28 godina u Daruvaru hladnokrvno likvirana četvoročlana porodica Radovanović: bračni par Jovanka i Rade, i njihovi sinovi Nenad (10) i Dejan (14).

„Toga dana, oko 19.15 časova, u kuću Radosavljevića navratio je Jožica Mudri u uniformi vojnog policajca i u toku višečasovnog razgovora sa vlasnikom kuće, motivisan činjenicom da su Radosavljevići srpske nacionalnosti, izvadio pištolj iz futrole i iz neposredne blizine u njih ispalio 11 metaka pucajući im u glave. Pošto je Dejan i nakon pucnjave davao znakove života, Mudri mu je kuhinjskim nožem zadao još osam ubodnih rana po grudnom košu i stomaku. Zatim je tela mrtvih Radosavljevića posložio po podu trpezarije jedno do drugoga, te ih minirao plastičnim eksplozivom, što je prouzrokovalo njihovo komadanje i oštećenje cele kuće. A nakon toga čina iz kuće Radosavljevića ukrao jedan video rekorder i jedan daljinski upravljač i odneo ih na poklon svojoj devojci Tajani Biljan“, ovo je samo deo iz presude kojom je 1994. godine Mudri osuđen na 15 godina zatvora.

Međutim, Savo Štrbac tvrdi da je hrvatsko pravosuđe još tada pokušalo i uspelo da sakrije klasičan ratni zločin!

– Mada je ubica faktički naređenje pred svedocima u jednom lokalu dobio od svog komandira Miroslava Guberovića koji mu je za likvidaciju dao i automobil i još jednog pripadnika iz te jedinice, on nije osuđen za ratni zločin. Zbog toga su otac i sestra Radeta Radovanovića tužili Hrvatsku. Otac u međuvremenu umire, a Županijski sud u Bjelovaru 2007. godine odbija tu žalbu uz obrazloženje da sestra Jovanka nema prava na naknadu zato što u vreme zločina nije živela sa žrtvama! – može li objašnjenje biti ironičnije – pita Štrbac i dodaje da su istovetan stav zatim zauzeli i Vrhovni i Ustavni sud Hrvatske.

– S obzirom da je izgubila sporove, sudovi su presudili da ona državi Hrvatskoj naknadi trošak parničnog postupka u iznosu od oko 25.000 evra. Na sličan način je prošla sa svojom tužbom i Jovankina majka, Pela Medaković koja je na kraju morala da plati oko 1.300 evra na ime sudskih troškova. Ubica je odavno izišao iz zatvora i danas živi u Daruvaru kao ugledan domaćin i „zaslužni učesnik Domovinskog rata“. I ne propušta priliku da se Milici prilikom susreta ne nasmije u lice – ističe predsednik „Veritasa“.

Štrbac podseća da likvidacija ove porodice spada u red najmonstruoznijih koje su počinjene na teritoriji Hrvatske tokom poslednjeg rata.

– U decembru 1991. je u Zagrebu likvidirana tročlana porodica Zec, u januaru 1992. u Erveniku kod Knina, četvoročlana porodica Čengić, a mesec dana kasnije u Cerni kod Županje i porodica Olujić – podseća Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.