D.I.C. Veritas

Vesti, 27.02.2014., SAD: Srbin uhapšen po hrvatskoj poternici a nije na spisku

Srbin Milan Bačić (57) iz Vinkovaca uhapšen je u Americi po interpolovoj poternici Hrvatske, zbog navodnih ratnih zločina u Istočnoj Slavoniji tokom rata 1990-ih godina.

- Bačić je uhapšen na Nijagarinim vodopadima, prilikom prelaska kanadsko-američke granice”, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”, pozivajući se na informacije od Milanove porodice, koja živi u Begeču u Srbiji.

Srbin Milan Bačić (57) iz Vinkovaca uhapšen po interpolovoj poternici Hrvatske, zbog navodnih ratnih zločina u Istočnoj Slavoniji tokom rata 1990.
 Bačić je pre mesec dana otišao u Kanadu u posetu rođaki sa kojom je krenuo u obilazak Nijagarinih vodopada, kada ga je uhapsila američka policija.
Njegovo ime se do sada nije nalazilo na spiskovima lica koja se dovode u vezi s ratnim zločinima, koje su objavili hrvatski organi, pa tako ni na poslednjem spisku od 31. marta prošle godine, na kojem je bilo ukupno 1.577 lica.

Uhapšeni Milan Bačić je živeo u rodnim Vinkovcima do 1991. godine, kada je zbog progona Srba izbegao sa porodicom, najpre u Sotin kod Vukovara, odakle je posle takozvane “mirne reintegracije” preselio u Begeč, u Srbiji, gde mu i sada živi porodica.

“Veritas” napominje da je ovo već četvrto hapšenje Srba iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim poternicama, a svim uhapšenima je zajedničko da su rođeni u Hrvatskoj, da su usled ratnih okolnosti proterani sa svojih ognjišta, da imaju prebivalište u Srbiji i da su državljani Srbije.

Početkom ove godine uhapšeni su Saša Počuča (43) i Mirko Žarković (44) na graničnom prelazu Batrovci pri ulasku iz Srbije u Hrvatsku, ali je Počuča, nakon četiri dana pušten iz pritvora uz obustavljanje postupka, dok se Žarković od 21. januara nalazi u istražnom zatvoru u Splitu, bez provedene ijedne istražne radnje.

Osim toga, 20. februara ove godine, prilikom prelaska slovenačko-italijanske granice na spektakularan način uhapšen je Ljubomir Eraković (56), koji je sa još nekoliko članova porodice krenuo u Francusku na sahranu bliskog rođaka.

Italijanska policija je Ljubomira izvukla iz autobusa koji je nastavio put, ali ga je pustila nakon gotovo četiri sata, koliko joj je trebalo da proveri rešenje suda u Šibeniku, koje je nosio sa sobom, da je protiv njega još 2012. godine obustavljena istraga za ratni zločin protiv civila.

Italijanski policajci su se izvinili Ljubomiru i isterali ga iz pogranične karaule u noć, tako da se morao pješke vratiti preko graničnog prelaza u Sloveniju, a odatle vozom preko Ljubljane do Beograda.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta je do sada uhapšeno 124 Srbina iz Hrvatske i bivša pripadnika JNA, od kojih su 36 ekstradirani u Hrvatsku.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.