D.I.C. Veritas

Vesti, 27.04.2015., Hrvatska lovi Srbe u Beogradu

Po međunarodnoj poternici koju je raspisao Interpol Zagreb, zbog navodnih ratnih zločina u Beogradu uhapšen je 69-godišnji Jovan Ogar, krajiški Srbin iz Muškovca kod Obrovca.

Uhapšeni Ogar je saslušan pred sudijom Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koji je započeo ekstradicioni postupak. Ogar je poricao učešće u zločinu i pušten je na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta boravišta u Srbiji do konačne odluke o izručenju.

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, kaže da je na osnovu međunarodnih poternica Interpola Zagreb širom sveta do sada uhapšeno 149 Srba iz Hrvatske, od kojih je 47 već izručeno Zagrebu. On podseća da Hrvatska i Srbija imaju sporazum o izručenju, ali da je tim sporazumom obuhvaćena ekstradicija za sva krivična dela, osim za ratne zločine koji su izuzeti.

Kako nezvanično saznajemo, Jovan Ogar nalazi se na novom hrvatskom spisku sa još 1.577 Srba procesuiranih za ratne zločine i taj spisak je navodno pre dve godine dostavljen Ministarstvu pravde Srbije.

- Ogar je bio u Miliciji RSK i presudom Županijskog suda u Zadru, maja 1995. godine, u odsustvu proglašen krivim za zločin iz januara 1993. u Zatonu kod Obrovca. Osuđen je u odsustvu na 20 godina robije. Međutim, istina je da je Jovan pokušao da spreči ubistvo šestoro starijih Hrvata, ali nije uspeo – kaže Štrbac i objašnjava da je od izručenih Srba, do sada protiv njih 18 obustavljen postupak, ili je optužba odbijena posle prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu, čime Hrvatska izbegava isplatu odštete za vreme provedeno u pritvoru.

On kaže da ovoliki broj obustava postupaka ukazuje i na hrvatsku zloupotrebu Interpola.
Štrbac za “Vesti” podseća da ima zemalja koje ipak olako ne izručuju Srbe, jer se drže svoga zakonodavstva.

- Nedavno me je posetio naš čovek iz Rusije, koji je prošle godine tamo uhapšen po hrvatskoj poternici. Ruski sud je tražio dodatnu proveru identiteta i Hrvati na taj zahtev nisu odgovorili, pa su Rusi odbili njegovo izručenje – kaže Štrbac i podseća da Jovan Ogar ima samo izbegličku legitimaciju i da nije državljanin Hrvatske, ali ni Srbije.

Slučaj Kapetana Dragana

Najpoznatiji je australijski slučaj povodom ekstradicije i reč je o Draganu Vasiljkoviću, Kapetanu Draganu, koji je uhapšen u Australiji, 2006.

- Vasiljković je u ekstradicionom pritvoru devet godina, i veći deo je proveo u samici. U međuvremenu je podneo poslednju žalbu Vrhovnom sudu Australije na odluku o njegovoj estradiciji Hrvatskoj. U maju će se znati šta je Australija odlučila – podseća Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.