D.I.C. Veritas

Vesti, 27.06.2018, Letnja sezona lova na Srbe

Advokat Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas proteranim Srbima savetuje da dobro promisle pre nego što odluče da ovog leta krenu za Hrvatsku. Čak i ako ih nema na spisku procesuiranih koje je hrvatsko ministarstvo dostavilo Ministarstvu pravde Republike Srbije, ne znači da ih već na granici neće čekati hapšenje, baš kao što se desilo Dušku Gaćešu (44), rodom iz mesta Dobropoljce kod Benkovca.

- Hapšenje Duška Gaćeše pod navedenim okolnostima siguran je znak da uskoro počinje letnja sezona i da će, kao i prethodnih godina, biti još hapšenja po hrvatskim poternicama, zbog čega bi Srbi iz bivše RSK i pripadnici bivše JNA morali biti mnogo oprezniji pri biranju putnih destinacija – upozorava Štrbac.

Objašnjava da je problem što spiskovi nisu ažurirani i na njima nema policijskih poternica, jer je postignut sporazum između Hrvatske i Srbije da se razmenjuju spiskovi samo onih koji su pod istragom, optužbom ili su osuđeni.

- Zato prognani Srbi iz Hrvatske treba dobro da razmisle pre nego što se odluče da krenu u svoj rodni kraj, čak i kada imaju potvrdu u džepu iz srpskog ministarstva da ih nema na spisku procesuranih za ratne zločine u Hrvatskoj, jer taj spisak ne obuhvata policijske poternice – objašnjava za “Vesti” Savo Štrbac.

Hrvatska policija je u ranim jutarnjim časovima u nedelju uhapsila Gaćešu prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, na graničnom prelazu Batrovci. Razlog ovog iznenadnog privođenja bio je, kako su mu saopštili, to što je za njim raspisana policijska poternica po prijavi za izvršenje ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na području opštine Benkovac. Kako Gaćeša ima i srpsko i hrvatsko državljanstvo, i nije pronađen na adresi u Hrvatskoj gde mu se vodi prebivalište, policija ga je stavila na svoju internu poternicu.

Nakon dva sata zadržavanja na granici, stigla je policijska marica koja je Duška odvezla u Zadar.

- Prema mojim poslednjim saznanjima on je prvo priveden u Zadar na ispitivanje, pa je prosleđen u Split kako bi tamošnje tužilaštvo odlučilo da li će protiv njega na osnovu istrage biti podignuta i optužnica – dodaje direktor Veritasa.

Štrpčevi izvori su dvojica Duškovih rođaka, braća od ujaka, koja su putovala sa njim. Oni su rođeni 90-ih, tako da ni teorijski nisu mogli biti učesnici u ratnim sukobima. Rođaci su krenuli za maricom kako bi se Dušku našli u nevolji.

Oni su ispričali da je Duško do avgusta 1995. živeo u Dobropoljcima, odakle je sa majkom i bratom, pred hrvatskom “Olujom”, izbegao u Srbiju. Do hapšenja živeo je u Zemun-Polju sa majkom i bratom. Proteklih godina je više puta putovao u evropske zemlje i nije imao nikakvih problema sa prelaskom granica. Sada je prvi put krenuo u Hrvatsku da poseti roditeljski grob, jer mu je otac Milorad sahranjen na lokalnom groblju, nakon što je nesrećnim slučajem stradao u junu 1992.

Zloupotreba Interpola

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 168 Srba, od kojih je 61 izručen Hrvatskoj. Od onih koji su izručeni, protiv 23 je postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.
“Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske”, samtraju u Veritasu.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog ratnih zločina nalazi 28 Srba, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 19 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Novi spisak još tajna

U govoru pred Savetom bezbednosti UN srpska ministarka pravde Nela Kuburović se nedavno pohvalila da je aktivirana mešovita komisija o razmeni spiskova procesuiranih lica za ratne zločine i da je krajem aprila Srbiji dostavljen novi spisak osoba srpske nacionalnosti koji su pred organima pravosuđa u Hrvatskoj pod istragom, optužbom ili su osuđeni.

Taj spisak, međutim, još nije objavljen, a Savo Štrbac nezvanično saznaje da je u odnosu na onaj iz 2013. nešto kraći. Bez uvida u novi spisak ne može se reći koji su razlozi što se nalazi manji broj ljudi na njemu, da li je to zato što su neki preminuli, što su oslobođeni ili zato što je optužnica povučena.

Na spisku hrvatskog Državnog odvetništva osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine od 31. marta 2013. bilo je 1.577 imena.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.