D.I.C. Veritas

Vesti, 27.08.2019, Kolinda navija za batinaše

Političke strasti rasplamsane nedavnim napadima na Srbe u Hrvatskoj ne smiruju se, a u epicentru ponovnih talasanja u odnosima Srbije i Hrvatske ponovo je poznata hrvatska kovanica „velikosrpska agresija“. Đonom je krenula predsednica Kolinda Grabar Kitarović, pošto je umesto incidenata u kojima su povređeni Srbi osudila „velikosrpski totalitarizam i agresiju na Hrvatsku“.

Uzvratio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uz ocenu da su napadi na Srbe u Hrvatskoj strašni naglasio da je fasciniran potrebom hrvatskih zvaničnika da pet miliona puta ponavljaju priču o velikosrpskoj agresiji. Dodao je i da je razumljivo zašto se najveći deo njih pobunio protiv takvog režima pre 30 godina i zbog čega su mnogi od tih ljudi počeli novi život u Srbiji.

– Sve što se ovih dana događa u Hrvatskoj je posledica predizborna kampanja, koja se pretvara u žestoku bitku za novog hrvatskog šefa države – kaže za „Vesti“ direktor Veritasa Savo Štrbac. Sve oštriju retoriku Kolinde Grabar Kitarović on dovodi u vezu sa njenim pokušajima da u još jednom mandatu zasedne u predsedničku fotelju.

– Poverljivi mejlovi sa njenim bivšim savetnikom, među kojima je i onaj sa Vučićevom molbom da više ne koristi izraz „velikosrpska agresija“, nisu joj nikako legli u kampanji, baš kao i njen odnos sa Vučićem, koga njen protivkandidat Zoran Milanović naziva „malim Šešeljem“. Zato je ona u govoru povodom Evropskog dana sećanja žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima otišla korak dalje i osudila Srbiju ne samo za agresiju, već i za totalitarizam – objašnjava Štrbac.

On kaže da Grabar Kitarović jeste krenula u kampanju par meseci posle protivkandidata, ali je, imajući u vidu prilike u Hrvatskoj, za početak mudro izabrala dan kada se obeležava „Oluja“. Za Štrpca nema dileme da Kitarovićeva sada čini sve da skrene pažnju sa tajnih mejlova, zbog kojih joj protivnici zameraju, a ni deo HDZ joj to ne prašta.

– Ona zaoštrava retoriku da bi bila veći ustaša od Miroslava Škore i tako ušla u drugi krug sa najjačim protivkandidatom Zoranom Milanovićem, ali i izvojevala pobedu – uveren je naš sagovornik.

Posle nimalo prijatne razmene mišljenja dvoje šefova država, usledio je oštar komentar hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da se Vučićevim istupima stvara antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj i rezultira napadima na Srbe. To je srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću zazvučalo licemerno. On savetuje Hrvatima da bi im bilo bolje da se pozabave time što njihova predsednica sramno ćuti posle prebijanja Srba.

– Ili bi možda i ona dohvatila motku da tuče decu u kafiću koja gledaju Zvezdu pošto se nedavno pohvalila da joj je žao što za vreme „Oluje“ nije uzela pušku da valjda puca u svoje građane Srbe – poručio je Dačić.

Predsednik SDSS Milorad Pupovac smatra da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu.

– Želja za rehabilitacijom ustaštva, uz optužbe na račun drugih, matrica je koja doprinosi činjenici da Zagreb postaje faktor nestabilnosti i produbljivanja nepoverenja na prostoru bivše Jugoslavije – tvrdi lider SDSS.

Udarili na Srpsko Kosovo

Savo Štrbac  kaže da se postavlja pitanje zašto je baš sad došlo do napada na Srbe u Hrvatskoj, ukazujući da je on bio unapred organizovan.

– Taj napad je specifičan, jer ovaj kraj se naziva „Srpsko Kosovo“ i blizu je Crkva Sveta Lazarica posvećena caru Lazaru. Takođe, u Uzdolju, gde je bio jedan od incidenata, prema popisu iz 1991. godine živelo je 767 Srba i jedan Hrvat, a danas je tu tek stotinak srpskih povratnika. Cilj tog napada je da se Srbima, čak i onima koji žive širom sveta, pošalje poruka da se ne vraćaju, jer nisu dobrodošli – ocenjuje Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.