D.I.C. Veritas

Dragovoljac.com, 13.01.2024, Dogovor HDZa i SDSSa

Vlada je oprostila parnične troškove Srbima: Prošao i pamflet koji izjednačava Tuđmana i Martića

U novome Press klubu Tihomira Dujmovića tematizirao se položaj i sve vidljiviji utjecaj srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a gostovali su prof. dr. sc. Andrija Hebrang i glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić, a telefonski se uključio odvjetnik Željko Olujić.

Voditelj Tihomir Dujmović uvodno je primijetio da se dominantni položaj srpske nacionalne manjine ne priznaje, ali se podrazumijeva da hrvatski Srbi moraju biti dio vlasti, inače ta vlast nije demokratska. Istaknuo je i podsjetio da su Srbi u Hrvatskoj gotovo uvijek na vlasti u posljednjih sto godina, a jedina je iznimka bilo vrijeme Drugoga svjetskog rata i prvih deset godina neovisne hrvatske države. Nema primjera u svijetu da je jedna manjina gotovo uvijek bila dio službene vlasti kao što je slučaj s hrvatskim Srbima koji su pupčanom vezom vezani uz Beograd.

Dujmović je podsjetio da je Aleksandar Vučić prilikom posjeta Zagrebu rekao da ga je Milorad Pupovac zvao da se s njim konzultira oko tada aktualnog Zakona o hrvatskim braniteljima, što znači da hrvatski zakoni najprije prolaze kroz sito interesa beogradske politike. Andrej Plenković, koji je vatreni zagovornik koalicije sa SDSS-om, pravi se da ne vidi sve provokacije i svu temu svodi na tobože radikalni stav hrvatske desnice koja arhetipski ne podnosi hrvatske Srbe. Naglasio je i činjenicu da je SDSS proizišao iz četničke stranke na čelu koje su bili eminentni četnički lideri poput Hadžića i Stanimirovića.

Marijačić i Hebrang komentirali su zarobljenost hrvatske srpskim cajkama za koje su ocijenili da imaju političku pozadinu i uništavaju hrvatski kulturološki identitet, a posebno su orijentirane na mlade. Voditelj i gosti komentirali su i ranije izjave Aleksandra Tijanića, pouzdanika svih srbijanskih režima, koji je otvoreno cajke proglasio dijelom specijalnog rata. Hebrang je, govoreći o koaliciji HDZ-a i SDSS-a, rekao da su HDZ nakon 2003. vanjski faktori, zbog obnove pregovora s Europskom unijom, prisilili na koaliciju sa SDSS-om.

 

Da su u Zagrebu postavljeni kameni spoticanja žrtvama komunističkog terora – ne bi se moglo hodati

Hannes Swoboda kao glavni uvjet obnove pregovora postavio je koaliciju sa SDSS-om. Za razliku od tada, dodao je Hebrang, današnja koalicija sa SDSS-om napravljena je s uvjerenjem, a ne zbog pritisaka. Dujmović je podsjetio da su u Zagrebu posljednjih godina postavljena šezdeset i dva kamena spoticanja na dvadeset najfrekventnijih zagrebačkih lokacija, a na njima su imena žrtava ustaškog terora. Ideja je uzeta iz Njemačke gdje su ranije židovske organizacije i pojedinci takve postupke proglasili neprikladnima.

Ocijenjeno je da kada bi se u Zagrebu postavili kameni spoticanja žrtava komunističkog terora – po Zagrebu se ne bi moglo hodati. Hrvatska je Vlada oprostila sudske troškove parničnih postupaka koje se odnose na tužbe i presude vezane uz Domovinski rat. Prvi koji je pozdravio tu Plenkovićevu odluku bio je Savo Štrbac. Riječ je o nanaplaćenim tražbinama troškova parničnih postupaka koje su Srbi vodili protiv hrvatske države i izgubili.

Pojedinci su, kao što je prilikom uključenja u emisiju pojasnio odvjetnik Željko Olujić, tužili hrvatsku državu, izgubili su parnice, a država im je sada, nakon dogovora HDZ-a i SDSS-a, oprostila parnične troškove koje su bili dužni platiti. U istoj odluci o oprostu parničnih troškova, dodao je Olujić, nalazi se i prijedlog da se otpisuju nenaplaćene tražbine temeljem pravomoćnih presuda u regresnim parnicama koje se odnose na Domovinski rat. Riječ je o ljudima koji su branili hrvatsku državu, a kasnije su osuđeni po zapovjednoj odgovornosti.

 

‘Hrvatska će, izgleda, platiti i metke s kojima je Srbija ubijala hrvatske građane’

Država ih je teretila za štetu koja je isplaćena oštećenicima. Kao najpoznatiji navedeni su primjeri Mirka Norca, Tihomira Oreškovića i Miše Hrastova. Marijačić je, komentirajući oprost parničnih troškova Srbima, rekao da hrvatska država plaća sve troškove, a Srbija ne plaća niti jedan trošak: “Preostaje još zaključiti da će Hrvatska, izgleda, platiti i metke s kojima je Srbija ubijala hrvatske građane”. Marijačić je podsjetio da je od 2000. godine do danas Hrvatska priznala godine ratovanja protiv Hrvatske srpskim pobunjenicima kao radni staž.

Time se na beogradskoj televiziji hvalio Savo Štrbac. Hrvatska je vratila oficirima agresorske vojske stanove kojih nisu bili vlasnici. Izgradila im je kuće, a dala im je i mogućnost da steknu trajna primanja zbog navodnih ozljeda u vremenu rata. Hrvatska je obnovila sve kuće, i porušene Hrvatima i Srbima. Hebrang je naglasio da je upravo zakon kojim se opraštaju troškovi parničnih postupaka hrvatskih Srba protiv hrvatske države pokazatelj koliko je za hrvatsku državu pogubna svaka koalicija sa Srbima.

 

Neslužbeno doznajemo kako Vlada ne oprašta potraživanja samo Srbima, već i hrvatskim braniteljima Hrastovu, Norcu…

“Iz svake koalicije sa Srbima Hrvatska gubi korak po korak, a u svakoj koaliciji je dominantno nastojanje da se Hrvatsku uključi u srpski ‘svet’. U istu rečenicu ne može ići ime Mirka Norca, Tihomira Oreškovića i Miše Hrastova s ovim agresorima kojima su oprošteni troškovi. To su dva različita svijeta. U ovoj koaliciji uspjeli su izjednačiti krivice jednih i drugih. Milorad Pupovac ima zadatak skinuti svaku odgovornost s pokušaja srpskog osvajanja hrvatske države. Da su Plenković, Jandroković i Milanović bili u ratu ovakav zakon ne bi bio moguć”, zaključio je Hebrang.

 

Izjednačavanje Tuđmana i Martića

U emisiji je bilo riječi i o knjizi koju je izdala Fraktura pod naslovom “Krajina” autora Koste Nikolića. U komentaru knjige ističe se da “donosi hrvatskoj javnosti novi i drugačiji pristup događajima na početku devedesetih”. U knjizi se nigdje ne govori o agresiji, a ne govori se ni o okupiranom teritoriju, nego o zasebnoj političkoj tvorevini. Dodaje se da je narav hrvatskog režima i onoga u tzv. RSK bila slično isključiva i težila je homogenom prostoru.

Ova je knjiga izdana uz pomoć Srpskoga narodnog vijeća čiji je predsjednik Milorad Pupovac, ali i uz pomoć vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Koalicija Plenkovićevog HDZ-a i SDSS-a dovela je do toga da se uz pomoć novca hrvatskih građana izdaju knjige koje tvrde da je ideologija Tuđmanove vlasti i Martićeve vlasti bila slična. Državnim novcem izdaju se filočetnički pamfleti.

 

 

direktno.hr

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.