D.I.C. Veritas

Vesti, 27.09.2017, Kapetanu ne daju slobodu

Dragan Vasiljković (62), poznatiji kao Kapetan Dragan, osnivač i komandant Knindži, prvostepeno je pred Županijskim sudom u Splitu osuđen na 15 godina zatvora! Sudije su ga osudile po dve od ukupno tri tačke optužnice i to za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi gde se nalazio i kamp Knindži, a zatim i napad na policijsku stanicu u Glini.

Kapetan Dragan tokom čitanja presude nijednim gestom nije pokazao šta o njoj misli, mada je bio potpuno razočaran ishodom.

- Vasiljković apsolutno nije očekivao ovakav ishod suđenja. I mi, njegovi branioci, takođe smo nezadovoljni visinom kazne i bez sumnje ćemo se žaliti na presudu – kazala je za “Vesti” njegov branilac Slađana Čanković.

Prostor za manipulaciju

Ona je dodala da je veoma indikativno to što su ga sudije oslobodile po najtežoj tački iz optužnice!

- Faktički je osuđen po komandnoj odgovornosti, a ne i za najteže krivično delo koje mu je stavljeno na teret – kazala je Slađana Čanković.

Prema njenim rečima, sudije su po završetku čitanja presude Vasiljkoviću produžile pritvor, mada sagovornici “Vesti”, iskusni srpski advokati, tvrde da to nije smelo da se dogodi. Slađana Čanković naglašava da je Kapetan Dragan mogao da bude pušten iz pritvora jedino da je kazna bila manja od pet godina zatvora, dok se za sve kazne veće od pet godina automatski produžava pritvor. Ona je dodala da zasad nema govora da bi Kapetan Dragan uskoro mogao da se nađe na slobodi iako je, što u ekstradicionom pritvoru u Australiji, a što u pritvoru u Hrvatskoj, već odležao 12 godina.

- To zahteva sasvim odvojenu proceduru i bez sumnje ćemo je pokrenuti jer on ispunjava sve uslove – kazala je Čankovićeva.

S druge strane, Borivoje Borović kaže da, ukoliko pritvor Kapetanu Draganu nije ukinut, on i njegovi advokati odmah mogu da pišu molbu, jer odrednica suđenja u razumnom roku u njegovom slučaju nije ispoštovana. Hrvatska mora da sledi pravosuđe EU i ukoliko to ne bude bilo urađeno onda su mu još jednom pogažena sva prava.

- Ukoliko mu se ne ukine pritvor, a odluka nije pravosnažna, onda on nema prava na uslovni otpust dok odluka ne bude pravosnažna, a oni mogu tu “pravosnažnost” da vrte do samog kraja, odnosno do isteka 15 godina u zatvoru – ističe Borović i dodaje da je hrvatsko pravosuđe sa ovakvom presudom zapravo želelo ne samo da pokrije pritvor već i da simbolično osudi nekoga ko je bio simbol otpora Krajiških Srba.

- Na osnovu informacija koje mi je prenosio dok je bio u Australiji u pritvoru, nisam video da postoje konkretni dokazi po Kaznenom zakonu Jugoslavije, po kome je jedino i trebalo da se sudi – kaže Borović.

Politička presuda

I drugi sagovornici “Vesti” s ogorčenjem komentarišu presudu i saglasni su da je reč o politički motivisanoj sudskoj odluci. Najdalje je otišao lider radikala Vojislav Šešelj koji kaže za “Vesti” da Srbija pothitno treba da prekine sve diplomatske odnose sa Hrvatskom, a predsednik Vučić momentalno otkaže posetu najavljenu za novembar.

- Na Srbiji je sada da prekine sa stidljivim odnosom prema presudama Srbima u Hrvatskoj i da učini sve kako bi se Vasiljković što pre našao na slobodi. Pratio sam to suđenje pažljivo i zato mogu da tvrdim da je reč o politički izrežiranoj presudi koja je zapravo bila i očekivana. Ne znam da li će se u drugostepenom postupku nešto promeniti, ali sada je pravi trenutak da Srbija krene u u ofanzivu, da se javnost digne na noge kako bi se Vasiljković našao na slobodi – ističe Šešelj.

Najteže je presudu doživeo Savo Štrbac, direktor Veritasa, koji je bio i član Tima odbrane Kapetana Dragana.

- Bože, 15 godina… Neugodno sam iznenađen onim što čujem i mada sam upoznat sa pravdom koja se deli u Hrvatskoj, pogotovo kada je reč o Srbima, ovakva presuda je prevršila svaku meru. Ovo je jasna kao dan politička, a ne pravna presuda. Kako sam aktivno učestvovao u pripremi njegove odbrane i kao bivši sudija i kao bivši advokat odgovorno tvrdim da ne samo što Kapetan Dragan nije trebalo da bude osuđen, već protiv njega nije trebalo ni da se podigne optužnica – ističe Štrbac.

On, ipak, ističe da bi u drugostepenom postupku, ovih 15 godina moglo da bude ukinuto.

- Presuda, posebno u ove dve tačke za koje je osuđen nema veze sa izvedenim dokazima. Sve da je svaka od tih tačaka tačna, za ta krivična dela se nigde u normalno svetu ne može dobiti ovolika kazna, a posebno se ne mogu ta dela tretirati kao ratni zločin – kategoričan je Štrbac.

 

Hrvatsko pravosuđe demonstrira silu nad Srbima

Palibrk: Osuđen bez dokaza

Advokat Dragan Palibrk nazvao je “katastrofalnom” i “političkom” presudu koja je Vasiljkoviću izrečena u Splitu.

- Smatram da je on na takvu kaznu osuđen zato što nije u Hagu hteo lažno da tereti Slobodana Miloševića, već je svedočio u skladu s istinom – rekao je Palibrk, koji je dve i po godine obilazio Vasiljikovića u pritvoru i davao mu pravne savete, ali mu hrvatski sud nije dozvolio da se i formalno uključi u odbranu, iako je to bila Vasiljkovićeva želja.

Prema njegovim rečima, presuda “nema blage veze sa pravom”, a Vasiljković je, kako je rekao Palibrk, “na pravdi Boga i bez ijednog dokaza osuđen na 15 godina robije”. On je dodao da je proces protiv Vasiljkovića insceniran 2005, otkada je hrvatsko pravosuđe bezuspešno pokušavalo da dođe do dokaza koji bi njega teretili.

Palibrk je dodao da je ova presuda demonstriranje sile hrvatskog pravosuđa i pokazivanje prakse da se Srbi na svaki mogući način predstave kao genocidni narod i ratni zločinci, dok se potpuno negira ili maksimalno minimalizuje uloga hrvatskog naroda u strašnim ratnim zločinima.

“Pokrili” optužnicu

Beogradski advokat Toma Fila nema dileme da bi Vasiljković trebalo uskoro da se nađe na slobodi.
- Presuda od 15 godina je “komprimis” kako bi se opravdala ne samo optužnica, već i poternica koja je za njim bila raspisana. Međutim, u tu kaznu bez dileme mora da uđe i sve ono vreme koje je Vasiljković proveo u pritvoru, a to je 12 godina. U tom slučaju, on je već ispunio uslov od dve trećine odležane kazne i morao bi da bude pušten – smatra Fila.

Linta: Očekivani skandal

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, ocenio je presudu kao “skandaloznom i očekivanom”.
- Reč je o presudi koja nema veze ni sa pravdom ni sa istinom, već isključivo sa političkim motivima Hrvatske da se na ovaj način zacementira teza da su Srbi iz Hrvatske bili agresori, a Hrvati žrtve. Ovo je pokušaj da se ozakoni etničko čišćenje jednog naroda koje je kulminiralo sa “Olujom” 1995. godine kada je većina jednog od dva konstitutivna naroda u Hrvatskoj proterana sa svojih ognjišta – ističe Linta.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.