D.I.C. Veritas

Vesti, 28.02.2021, Nevin robijao 15 godina!

Vrhovni sud Hrvatske trebalo bi uskoro da se izjasni po žalbi za obnovu procesa Mirka Graorca, Srbina iz Splita koji je odrobijao punih 15 godina zbog navodnih ratnih zločina u logoru Manjača, mada ga nijedan od logoraša tog zatvora tamo nikada nije video!

Ovom zahtevu Graorčevih advokata nakon dokumentarnog filma Branimira Zekića “Teret Mirka Graorca”, nedavno emitovanog na Al Džaziri, pridružilo se više nevladinih organizacija, ali i gotovo svi nezavisni mediji u Hrvatskoj. U ovom dokumentarcu više bivših zatočenika logora Manjača izjavilo je da je spremno da u novom postupku potvrde da je Graorac žrtva lažnih svedoka jer ga niko od njih nikada nije video u ovom zatvoru u periodu za koji je 1996. godine pravosnažno osuđen, najpre na 20, a zatim, 2000. na 15 godina zatvora i proterivanje iz zemlje.

Neke od nevladinih organizacija iz Hrvatske otišle su i korak dalje i uputile zahtev predsedniku Zoranu Milanoviću da abolira Graorca i dodeli mu hrvatsko državljanstvo jer je nakon odležane robije prešao da živi u Republici Srpskoj.

Graorac je do rata u Hrvatskoj bio saobraćajni policajac, koji je sa suprugom i decom živeo u Splitu. Početkom 1992. odlazi u rodne Bajince, u Bosni, da bi brinuo o bolesnim roditeljima. Nakon njihove smrti, 1994. godine se vraća u Split, ali ga ubrzo hapse pod optužbom da je u logoru Manjača učestvovao u ratnim zločinima i da je tamo bio komandir spoljne straže. Na osnovu izjava dvojice svedoka, ubrzo je i osuđen.

Presuda je doneta i pored brojnih primedbi na postupak Amnesti internešenela da ne postoji ni jedan materijalni dokaz da je Graorac kriv za ono za šta je osuđen.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac kaže da ovog puta odluka Vrhovnog suda mogla da bude pozitivna zato što je ovo prvi put da su žrtve stale na stranu osuđenog ratnog zločinca.

– Ovo je treći pokušaj Graorčevih advokata da dobiju ponavljanje postupka. Prvi put su to bezuspešno pokušali 2010. godine, pa 2013, a nakon poslednjeg iz prošle godine ovaj slučaj se našao pred Vrhovnim sudom Hrvatske. Voleo bih da odluka tog suda bude pozitivna, ali u dosadašnjoj praksi, a reč je o više od 600 presuda za ratne zločine, još nijednom osuđenom Srbinu koji je prisustvovao suđenju nije uspelo da dođe do revizije, a tražili su… Tu privilegiju, ali na osnovu zakona, imali su isključivo oni koji su osuđivani u odsustvu – kaže Štrbac i dodaje da “zrno nade” daje činjenica da su Hrvati prvi put otvoreno zatražili pravdu za nekog osuđenog Srbina.

– To daje nadu da bi hrvatsko pravosuđe moglo da poklekne jer sem nespornih argumenata i činjenica Vrhovni sud Hrvatske sada ima i podršku javnosti da dozvoli reviziju postupka – ističe direktor “Veritasa”.

Žrtva i dželat

Savo Štrbac ističe da je ironija postupka koji je vođen protiv Graorca u tome što je jedan od svedoka na suđenju policajac koji ga je uhapsio i ispitivao.

– Reč je o dva svedoka koji su tvrdili da je Graorac bio šef spoljne straže na Manjači. To su Vlado Ugrin i Žarko Tole. Ugrin ga je tokom ispitivanja toliko premlatio da mu je razbio sve zube. To mu nije bilo dovoljno, već je tražio da te polomljene zube Mirko proguta, a zatim da mu poliže sa patike krv koju je pljuvao. Graorac tvrdi da mu se sve ovo dogodilo samo zato što tada nije pristao da špijunira svoje bivše kolege policajce – rekao je Štrbac, dodajući da je Graorčeva porodica rasturena, jer mu je supruga preminula, dok su deca pod teretom žiga ratnog zločinca na njihovom ocu emigrirala iz Hrvatske.

Proces je montiran

Autor dokumentarca “Teret Mirka Graorca”, novinar Branimir Zekić, kazao je za zagrebački portal “Novosti” da nema nimalo sumnje da je proces protiv Graorca bio montiran.

– Naravno da me dodatno zainteresovalo što Graorac i danas 20 godina nakon presude tvrdi da je nevin i o tome želi govoriti javno, dok su svedoci optužbe zbog čijih je iskaza osuđen bežali od kamere. Bio mi je to dodatni motiv da dođem do novih svedoka, koji su na Manjači bili u vreme za koje se Graorca teretilo. Sa svakim novim svedokom bio sam uvereniji da je Graorcu proces namešten. Danas u to nemam nikakve sumnje – tvrdi Zekić.

Graorac: Šta će mi pomilovanje?

Mirko Graorac kaže da mu je jedini cilj da se skine sramota s njegovog imena.

– Šta će mi pomilovanje? Želim samo reviziju ili obnovu postupka. Ja sam svima tada pisao – Tuđmanu, vrhu MUP-a, predsedniku Vrhovnog suda, ne znam kome nisam pisao. Ali, niko me nije hteo čuti. A moja žena ne znam gde nije išla. Želim da se napokon skine sramota s mog imena zbog mene, moje dece i unučadi – poručuje Graorac.

 

Đorđe Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.