D.I.C. Veritas

Vesti, 28.03.2020, EKSKLUZIVNO – Kapetan Dragan: Dobro sam i zdravo, na granici su me dočekali bivši saborci!

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan u telefonskom razgovoru za „Vesti“ kaže da se oseća dobro i da prvo što je izgovorio kada je stupio na tle Srbije bilo „Napokon ljudi!“.

– Mada je trebalo da me iz zatvora Lepoglava do granice otprati zamenik srpskog ambasadora, hrvatska policija mi je odmah uručila neko rešenje o proterivanju i stavila lisice, a zatim pokazala na parkiranu „maricu“. Jutros je bilo minus pet i ja sam izašao samo u košulji, pa sam ih pitao da li ima grejanja, a oni su rekli da ima. Verujte, tih pet sati koliko sam se vozio u toj marici je bilo najhladnijih pet sati u mom životu.

Jednom su stali da sebi kupe kafu, a kada sam ih pitao da li bih mogao da kupim sebi neki topli napitak i to su odbili. Zato sam, kada smo došli do granice i rekao „Napokon ljudi“. Znam da su me čuli i baš me briga zbog toga. Eto, tako su me ispratili iz svoje „njihove“ – priča Vasiljković.

Kaže da je ipak mnogo emotivniji bio rastanak sa Srbima – zatvorenicima Lepoglave.

– Zahvaljujući novcu koji sam dobio iz Engleske priredio sam im svojevrsni oproštaj uz sokove i slatkiše, a kada sam odlazio, uspeli su nekako da mi dostave pismo u kome mi se zahvaljuju za sve što sam za njih uradio. To su obični, prosti ljudi, to pismo nije književno remek delo, ali već sam ga nekoliko puta pročitao i svaki put se rasplačem. Reč je o nesrećnicima koji izdržavaju kazne samo zato što su Srbi. I oni su nevino robijali kao i ja, ali to za hrvatsko pravosuđe je normalna pojava.

Dragan Vasiljković kaže da su ga na granici Srbije sačekali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i bivši saborci.

– Imali su makse i rukavice i taj susret je na trenutak delovao nadrealno, ali mi je bilo veoma drago što sam napokon u svojoj državi i sa svojim narodom.

Kroz šalu kaže da je odmah dobio i mobilni telefon, ali da su godine provedene u izolaciji učinile svoje.

– Ja sam prvi u Srbiju doneo daljinski telefon, umrežio računare, a sada sam doživeo da ne znam kako da se javim na nečiji poziv. Nema veze, sve se nauči, pa ću i ja to.

Po ulasku u zemlju mu je uručeno i rešenje o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 28 dana.

– Drugari su mi iznajmili stan i tu ću provesti tih 28 dana jer shvatam koja je ozbiljnost zbog ove pandemije korornavirusa. Neće mi pasti ni malo teško jer sam faktički od maja prošle godine već bio u izolaciji pošto su me zatvorske vlasti u Lepoglavi od tada držale u samici. Kada to izdržite, ovo će mi proći kao zasluženi odmor – smeje se naš sagovornik.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.