D.I.C. Veritas

Vesti, 28.09.2017, Koliko je izvesno uslovno puštanje kapetana Dragana: Dva puta iz ćelije

Javnost u Srbiji uveliko spekuliše da li bi Dragan Vasiljković uskoro mogao da se nađe na slobodi. “Vesti” otkrivaju da su pred njegovim pravnim timom tri pravne opcije, ali da su samo dve od njih putevi koji bi Kapetana Dragana mogli da izvedu iz ćelije.

Prva opcija je da se Kapetan Dragan odrekne prava na žalbu, čime bi prvostepena presuda automatski postala i konačna. Budući da je Vasiljković skoro 12 godina u pritvoru, on bi automatski stekao uslov za prevremeno puštanje, a stručna javnost u Hrvatskoj tvrdi da bi sud najverovatnije odmah tu molbu i prihvatio.

- Rok za dostavljanje presude je mesec dana, a tu je i zatim i 15 dana predviđenih za žalbu bilo tužilaštva bilo odbrane. Hipotetički, ukoliko se nijedna strana ne bi žalila, Vasiljković bi do kraja godine mogao da se vrati u Australiju – precizira izvor “Vesti”.

Štrbac: Boriće se do kraja

Savo Štrbac kaže da je najmanje realna opcija da Kapetan Dragan prizna kaznu od 15 godina i samim tim ispuni uslov da bude prevremeno pušten.

- Znajući Kapetana Dragana, siguran sam, boriće se do kraja za svoju nevinost, jer od početka tvrdi da se time ne bori za sebe, već za sve nas Krajišnike, da smo i mi imali pravo da branimo naša vekovna ognjišta – kaže Štrbac.

Savo Štrbac, direktor Veritasa, mnogo je konkretniji i za “Vesti” otkriva “opciju 2”.

- Vasiljkovićevi advokati imaju mogućnost predviđenu prvostepenim rešenjem o produženju pritvora da se u roku od tri dana žale na takvu odluku, a o njoj odlučuje Vrhovni sud Hrvatske. U praksi hrvatskog pravosuđa već postoji predmet iz 2009. godine Mitra Arambašića koji je proživeo sličnu sudbinu kao Kapetan Dragan. On je izručen Hrvatskoj iz Amerike gde je pet godina proveo u ekstradicionom pritvoru, a u odsustvu je prethodno u Splitu osuđen na 20 godina. U ponovljenom procesu njemu je kazna potvrđena, ali se žalio Vrhovnom sudu koji je ukinuo i tu presudu i pritvor uz objašnjenje da je “nesrazmerna dužina pritvora u odnosu na očekivanu presudu”. U slučaju Vasiljkovića ta “razmernost” je mnogo veća, jer je u pritvoru proveo 12, a osuđen na 15 – ističe Štrbac.

Savo Štrbac kaže da je treća opcija da se sačeka i drugostepena, konačna presuda, jer je za očekivanje da kazna neće biti veća od one koju je izrekao Županijski sud u Splitu.

- Ovde je problem što je nejasno koliko bi još Kapetan Dragan proveo u zatvoru. Ukoliko uzmemo u obzir praksu hrvatskog pravosuđa, najrealnije je da Vrhovni sud poništi prvostepenu presudu i vrati predmet na ponovno odlučivanje, ali to će trajati još ko zna koliko vremena. To bi značilo da će Kapetan Dragan da ostane u pritvoru do daljeg – kaže Štrbac.

Advokati Slađana Čanković i Tomislav Filaković, branioci Kapetana Dragana, obazrivi su s procenama šta i kako je najbolje uraditi. Slađana Čanković ističe za “Vesti” da će odbrana povlačiti dalje poteze tek pošto sud odluči po njihovoj žalbi o produženju pritvora do pravosnažnosti presude.

- Jedna od opcija je i da uputimo zahtev za otpust. Dragan Vasiljković bi se u tom slučaju našao na slobodi ukoliko sud prihvati stav odbrane o nesrazmernosti dužine pritvora i izrečenoj visini kazne, jer je već odležao dve trećine kazne po nepravosnažnoj presudi – kaže Čanković.

Branilac Filaković navodi da je Dragan Vasiljković većinu kazne već odslužio, jer je pre više od 11 godina uhapšen u Australiji, a obično se vreme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu.

- Ako znamo da su dve trećine kazne izdržane, onda je kazna izdržana u celosti. To podrazumeva da se pristupi izvršenju kazne. O tome ćemo se dogovarati hoćemo li tražiti upućivanje na izdržavanje pre pravosnažnosti ili nećemo. Formalno je zapravo odslužena kazna i ovo bi u tom smislu bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor – izjavio je Filaković.

 

Đ. Barović – Vesti

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.