D.I.C. Veritas

Vesti, 30.03.2014., Terete za krađu, hapse za zločin

Milutin Graić (42), izbeglica iz Benkovca, poslednji je u nizu Srba koji su uhapšeni po hrvatskoj “crvenoj” Interpolovoj poternici za ratne zločine. Graić je uhapšen u sredu uveče, u Rosendalu kod Roterdama, u Holandiji, gde sa porodicom živi od 1997. godine. On je u ekstradicionom pritvoru na osnovu međunarodne poternice koju je raspisao Biro Interpola u Zagrebu na zahtev hrvatskog pravosuđa zbog navodno počinjenih ratnih zločina na području Benkovca početkom devedesetih godina.

Milutin Graić (42), izbeglica iz Benkovca, poslednji je u nizu Srba koji su uhapšeni po hrvatskoj “crvenoj” Interpolovoj poternici za ratne zločine
 

U razgovoru za “Vesti” Milutinova supruga Snežana kaže da je u potpunom šoku što su holandski mediji ovaj slučaj predstavili kao hapšenje “masovnog ubice”, mada je reč o optužnici od pre deset godina i to za krađu “jednog traktora”.

- Sve televizije i novine prenose kako je posebna jedinica Nacionalne policije uhapsila ratnog zločinca, mada u optužnici stoji da je odgovoran za navodnu krađu nekog traktora 1991. godine. Znao je za tu optužnicu zbog čega je pre četiri godine angažovao advokata Džona Mateka iz Zadra očekujući da će se stvar rešiti relativno brzo pošto je nevin. Međutim, očigledno ni medije, ni Hrvate ne zanima istina – kaže ogorčeno Snežana Graić. Ona i dalje ne veruje šta ih je snašlo.

- Novinari i televizijske ekipe su nam pred kućom zbog čega sam decu prebacila kod sestre. Zapitukuju komšije kako je bilo živeti pored “ubice”, da li su znali da je reč o “koljaču” i slično. Najgore mi je što je naša mlađa kćerka Bojana, koja ima samo

Podrška komšija u Rosendalu

Snežana Graić kaže da je od trenutka kad se vest o hapšenju njenog supruga pojavila u medijima naišla na ogromnu podršku komšija, ali i poznanika, kako Holanđana, tako i ljudi koji su poput nje izbegli iz Hrvatske ili BiH.
– Družili smo se i sa Hrvatima i sa muslimanima i svi su u šoku i pružaju mi veliku podršku. Novinari su opsedali komšije, ali niko nije rekao ružnu reč za Milutina. Sa svima smo zaista bili u dobrim odnosima jer čovek je čovek bez obzira na veru ili naciju – kaže Snežana.

14 godina, u školi čula za sve. Prišla su joj deca i pitala je li njen otac stvarno ubica. Bila je zbunjena, ali im ipak odgovorila da je to laž i da njen tata nije nikoga ubio, a da oni ne veruju svemu što čuju na televiziji – priča Snežana. Ona je tek prelistavajući štampu saznala koliko laž ili poluistina mogu biti ubojito oružje.

- U 20.20 u sredu su Milutina telefonom pozvali iz policije i rekli da postoji neki problem koji bi mogli da reše i dok su na vezi, ali da je bolje da dođe do stanice. Odmah je otišao, a pola sata kasnije zakucao mi je policajac na vrata i rekao da je uhapšen “zbog mnogih ubistava u Hrvatskoj”. Kasnije sam gledala na TV i pročitala u novinama da su kvart gde živimo okružili specijalci, da je ta akcija “brižljivo planirana” nedelju dana i ko zna šta još ne. Još smešnije mi je što su mediji juče bili u “čudu” kako to masovni ubica ima stan, automobil i telefonski račun na svoje ime. Pa naravno da je sve to imao jer se nije krio. Krije se samo neko ko je kriv, a moj Milutin nije imao razloga da se plaši jer nije počinio nikakav zločin. Nikoga nije ubio ili povredio, a još manje je ukrao iglu, a kamoli neki traktor – priča Graićeva supruga.

Ona ga još nije videla, ali su se čuli telefonom.
– Kaže da su u tom zatvoru svi prema njemu jako korektni. Odmah je dobio advokata po službenoj dužnosti koji ne može da veruje da je za Hrvate ratni zločin i krađa traktora. Moj suprug je uveren da neće biti izručen Hrvatskoj i da će ubrzo biti pušten jer je pravda na njegovoj strani. Zato se ni deca ni ja ne plašimo i mirno spavamo. Znamo da istina mora pobediti – ističe ova hrabra žena.

Optuženo još devet Srba

Savo Štrbac, direktor Veritasa, kaže da je od početka godine ovo sedmo hapšenje Srba po hrvatskim poternicama.

- Do sada je ukupno uhapšeno 127 Srba i bivših pripadnika JNA, od čega je njih 37 izručeno u Hrvatsku. Protiv 18-orice je postupak obustavljen ili je optužba odbijena. Poslednja hapšenja se odvijaju na osnovu spiska od 1.557 lica – kaže Štrbac i dodaje da je za delo za koje se tereti Graić optuženo još devet Srba: Branko Bota (69), Vinko Šarić (41), Novica Berber (51), Momir Pupovac (44), Milan Pavasović (59), Slobodan Pupovac (48), Aleksandar Dragaš (44), Novica Gulić (44) i Mihail Čalić (80).

- Istraga je otvorena 1992, a optužnica podignuta 2004. Svi se terete za ratni zločin nad civilima jer, za razliku od krađe traktora, to delo ne zastareva – napominje Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.