D.I.C. Veritas

Vesti, 30.08.2019, Veritas povodom Dana nestalih: Hrvatska manipuliše brojkama

Povodom Međunarodnog dana nestalih Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ ocenjuje da se i dalje traga za još 10.000 do 12.000 osoba nestalih tokom ratova devedesetih, ali da su te brojke i dalje predmet manipulacije političkih elita država regiona.

Na osnovu analize spiskova iz Hrvatske, „Veritas“ tvrdi da ova zemlja prednjači u toj zloupotrebi.

„Spisak nestalih Srba sa područja Hrvatske je mnogo veći od broja koje daje zvanični Zagreb i na današnji dan, prema Veritasovoj evidenciji, na njemu se nalazi 1.755 osoba, od kojih su 705, odnosno 40 odsto stariji od 60 godina. Najviše ih je nestalo u poslednjoj ratnoj godini 860 (49 posto), a zatim u prvoj 709 (40 procenata). Među nestalima je 1.267 (72 odsto) civila i 490 (28 posto) žena“, stoji u saopštenju „Veritasa“ povodom Međunarodnog dana nestalih.

On je napravio komparaciju podataka koji se nalaze u poslednjoj knjizi nestalih Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) iz 2015. godine u kome se nalazilo 2.138 osobe, odnosno 1.716 nestalih i 422 lica čiji se posmrtni ostaci i dalje traže, sa svojom evidencijom na kojoj se nalazi 1.859 osoba, kao i spiskom koji je Hrvatska još 2010. dostavila Međunarodnom sudu pravde na kome je ukupno 1. 024 lica.

„Sa ‘Veritasove’ evidencije 974 osobe nalazilo se u toj knjizi, a 882 nije. Sa hrvatskog spiska u Knjizi se nalazilo 839 osoba, a 215 nije, dok se 56 imena iz oba popisa u Knjizi nalazila i na hrvatskom spisku i na našoj evidenciji. Takođe, 365 imena iz oba popisa u Knjizi nije bilo ni na hrvatskom spisku ni na ‘Veritasovoj’ evidenciji“, stoji u analizi ove nevladine organizacije koja se najduže bavi pitanje nestalih i ubijenih na prostoru Hrvatske.

„Veritas“ takođe upozorava i da je na zvaničnom sajtu Uprave za zatočene i nestale Ministarstva za branitelje, još „nepoznata sudbina 1.482 osobe te mesto pokopa posmrtnih ostataka 411 smrtno stradalih osoba“.

„Sadašnja razlika u brojkama između Knjige i Uprave je u činjenici da je u međuvremenu jedan broj identifikovan sa oba spiska i na obe strane. Ali, uslov za ulazak u Knjigu nestalih nije stvarni nestanak već otvaranje zahteva za traženje kod nadležnog Crvenog krsta od strane nekog bliskog člana porodice nestale osobe. To znači da četvrta Knjiga ni u vreme objavljivanja nije sadržala ažurirani popis svih osoba nestalih na području RH, a, kako stvari stoje, verovatno neće ni peto izdanje, za koje se najavljuje da će se objaviti do kraja ove godine“, ističu u „Veritasu.

Za 17 godina – 1.600 eshumiranih

„Veritas“ je saopštio da je u poslednjih 17 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i one u organizaciji samih porodica, ekshumirano ukupno 1.600 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK.

„Od tog broja do sada je 1.214 identifikovano, dok ih još 386 čeka na identifikaciju“.

U poslednjih godinu dana, u Hrvatskoj je ekshumirano 24 posmrtna ostataka srpskih žrtava. Devet sa područja Like i 15 sa područja Korduna, dok ih je 40 identifikovano.

Najviše i ekshumiranih i identifikovanih se odnosi na stradale u hrvatskoj akciji „Oluja“ i posle“, stoji u saopštenju „Veritasa“.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.