D.I.C. Veritas

Vesti online, 02.09.2019, Misa za ustaške generale

Marko Perković Tompson je i na koncertu održanom u subotu u Skradinu učinio sve da publika uz pesmu „Bojna Čavoglave“ nekoliko minuta uz podignutu desnu ruku uzvikuje „Za dom spremni“.

Kako prenosi index.hr, on je kazao da je taj pozdrav „hrvatska simbolika koju ne damo“.

– Ako je se odreknemo, odreći ćemo se i sebe, možda i Domovinskog rata – poručio je Tompson posle čega su okupljeni nekoliko minuta oduševljeno klicali „Za dom spremni“, što je prema zakonima i Ustavu Hrvatske krivično delo.

Ovo je zapravo samo poslednji primer kojim Hrvatska dokazuje da ne odustaje od veličanja NDH prošlosti. Širom ove zemlje, posredstvom društvenih mreža, kruži obaveštenje s pozivom da se „pozovu prijatelji“ na „svetu misu zadušnicu“ u centar Zagreba kako bi se odala počast za „35 hrvatskih mučenika“, a zapravo visokih oficira i generala iz NDH!

Ova misa se već godinama održava svakog 24. septembra. Međutim, ove godine prvi put održati u crkvi Svetog Marka – u neposrednoj blizini hrvatskog Sabora.

Organizatori navode da će se „bolnim sećanjem“ odati počast za „35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH“.

U ovom obaveštenju stoji da je pomenuta grupa oficira zarobljena u Blajburgu, 7. jula 1945. iz zagrebačkog zatvora Nova ves prebačena u Beograd gde je 18 generala 24. septembra osuđeno na smrt, a ostali na višegodišnju robiju.

Za direktora DIC Veritasa Savu Štrpca ova misa ne predstavlja iznenađenje.

– To je slika stanja društva u Hrvatskoj, koja više nije država sadašnjosti i budućnosti već prošlosti. To je vidljivo i jasno ne samo zbog stalnih pokušaja rehabilitacije ustaštva već i aktuelnog revizionizma istorije.

Istina, poneko se javi i iz Hrvatske ko to primećuje, ali državni vrh ove zemlje ne čini ništa kako bi to sprečio.

Kad imate situaciju da godinu dana u Jasenovcu stoji ploča „Za dom spremni“ ili ovlašćena vladina komisija ustanovi da se taj ustaški pozdrav može koristiti u „kontrolisanim uslovima“, tada ne treba očekivati ništa drugo ni kada je reč o zakazivanja misa ustaškim generalima – ističe Štrbac.

Ubijali Srbe i slali ih u logore

U obaveštenju o početku mise navodi se i spisak „mučenika“. Među njima je general Antun Nardeli, koji je komandovao ustaškim snagama u istočnoj Bosni i učestvovao i u napadima na Petrovu goru. Tada je uhapšeno oko 1.800 Srba, koji su prebačeni u više koncentracionih logora.

Na listi je i general Tomislav Sertić, predvodnik ekspedicija kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva u Lici. Pomen se daje i generalu Slavka Skolibera, zapovedniku Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zbora stacioniranog u Novoj Gradiški, koji je bio jedan od najodgovornijih za funkcionisanje logora smrti u Jasenovcu.

Takođe, u ovoj grupi su i Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić, koji su komandovali ofanzivom na Kozaru, kad je ubijeno i zarobljeno više od 50.000 civila.

Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.