D.I.C. Veritas

Vesti online, 05.08. 2023, U Banjaluci danas obeležavanje 28 godina od “Oluje”

U Banjaluci će danas, u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, biti obeleženo 28 godina od operacije “Oluja”, hrvatske agresije na Republiku Srpsku Krajinu, kada je proterano više od 220.000 Srba, a ubijeno njih oko 2.000.

Tim povodom u 10 sati biće položeni venci na spomenik poginulim Dalmatincima na Perduovom groblju, a u 11 će biti služen parastos u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja, prenosi Srna.

Tribina “Dani tuge i sećanja” i promocija biltena “Veritasa” biće održani u 12 časova u Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske.

Program obeležavanja biće nastavljen sutra u Novom Gradu, gde će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 10 sati biti služen parastos, a potom će sa “mosta spasa” na reci Uni biti spušten venac. U 12 časova će u Svodni kod Novog Grada biti služen pomen kod spomen-krsta i položeni venci.

U ponedjeljak, 7. avgusta, u 11 časova biće služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti, a u 12 časova planirana je poseta Spomen-sobi u Driniću.

Centralna ceremonija obeležavanja 28 godina od operacije “Oluja” održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Srbije i Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, kao i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” je proterano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.881 poginulog i nestalog Srbina, od kojih 1.220 civila.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.