D.I.C. Veritas

Vesti-online, 12.03.2012., Odbijena Kepova žalba

Vrhovni sud Australije odbacio je prošlog petka vanrednu žalbu Dragana Vasiljkovića povodom oslobađajuće presude listu “Australijen” po tužbi za klevetu.

Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan

U članku “Australijena”, objavljenom 2005, izneti su detalji o “hororu bivšeg srpskog paravojnog komandira, poznatog kao Kapetan Dragan, počinjenog tokom balkanskog sukoba, uključujući silovanje i torturu”.

“Australijen” je u nedelju objavio da se “pred Vrhovnim sudom 2009. godine odbranio od tužbe za klevetu koju je podneo gospodin Vasiljković, pod imenom Danijel Sneden”. U izveštaju se dalje kaže:

- Kada je to učinio, “Nationwide News”, izdavač novina, vodio je de fakto saslušanje o ratnom zločinu kojim je dokazao, na osnovu verovatnoće i istinitost tog članka. Vrhovni sud NSW je utvrdio da je gospodin Vasiljković počinio ratni zločin torture i silovanja i priznao masakr – navodi “Australijen”.

Prošle godine, Vasiljković je izgubio pri pokušaju žalbe nadležnom sudu Novog Južnog Velsa. On se nalazi u sidnejskom zatvoru Parkli, u očekivanju odluke o zahtevu za izručenje u Hrvatsku zbog ispitivanja.

Posle duge pravne bitke protiv zahteva za ekstradiciju, Vrhovni sud je 2010. godine otvorio mogućnost za njegovo izvršenje. Sada se očekuje konačna odluka o tome koju donosi ministar unutrašnjih poslova.

“Australijen” dalje podseća da je Vasiljković došao u ovu zemlju kao 14-godišnji dečak i da je kasnije služio u australijskoj armiji.

- Vratio se u bivšu Jugoslaviju početkom devedesetih da bi za vreme balkanskog konflikta preuzeo kontrolu nad srpskom paravojnom jedinicom. Bez prekida je ustrajavao da nije počinio nijedno od navedenih dela.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.