D.I.C. Veritas

Vesti.online, 19.06.2012., Progon po budućem zakonu!

O povratku izbeglih Srba u Hrvatsku odavno se više ozbiljno i ne govori, ali o brisanju i tragova o njima u Hrvatskoj se i danas ozbiljno i perfidno radi. Primera za to je na pretek. Među najaktuelnijima je svakako onaj da se menja Zakon o prebivalištu, koji će izbeglim Srbima uskratiti i tu poslednju vezu sa rodnim ognjištem.

Hrvatski MUP već je na svojim internetskim stranicama objavio predlog tih promena koji bi trebalo uskoro da dođu na vladu i Sabor, a policija je požurila da taj “budući” zakon primeni na Srbima. Svedoči nam o tome Stanica Bakić, iz Perne, na Kordunu, koju je policija posetila ovih dana.

Po sadašnjem zakonu

Iz sisačko moslavačke policijske uprave “Vestima” je potvrđeno da se “radi usklađivanja evidencije prebivališta sa stvarnim stanjem”, a na osnovu uputstava MUP-a “provode terenske provere za one osobe za koje se opravdano sumnja da ne žive na prijavljenoj adresi prebivališta”.

Portparol Iva Dvorski navodi da ukoliko se utvrdi da neka osoba ne živi na prijavljenoj adresi policija pokreće upravni postupak radi brisanja osobe iz evidencije prebivališta. Ona je dodala da se brisanje sprovodi po sadašnjem zakonu, a ne po predlogu zakona o boravištu koji još nije stupio na snagu.

Bez sankcija?

- Osobe koje su prijavljene, a ne žive na toj adresi, mogu i same da izvrše odjavu prebivališta, bilo u policijskoj stanici ili konzulatu RH. Nije tačno, kao što mnogi misle, da brisanjem iz evidencije prebivališta gube hrvatsko državljanstvo – objašnjava Iva Dvorski.

Ona demantuje da će osobe koje se ne odjave u roku koji im navode neki policijski službenici, trpeti sankcije.

Došli su, priča ona, sa nekom velikom knjigom iz koje su pročitali ime njene ćerke Dragice.

- Je li ovo kuća Dragice Bakić – pita policajac.

- Jeste – odgovori Stanica.

- A gde je ona?

- U Beogradu.

- Poručite joj, bako, da u roku od deset dana odjavi prebivalište u Perni ili će biti kažnjena i brisana iz evidencije – prepričava nam Stanica svoj razgovor sa policijom.

U policiji u Vrginmostu, odnosno Gvozdu, kako je taj gradić preimenovan posle Oluje, nismo mogli da saznamo detalje o toj policijskoj akciji, jer nam je načelnik, kada je čuo šta nas zanima, samo spustio slušalicu.

U pravnoj državi sasvim je razumljivo da policija sprovodi zakone, ali da ih piše i primenjuje i pre nego ih usvoji parlament, to je moguće samo u Hrvatskoj. I samo kad je o Srbima reč.

Istine radi, slične promene pomenutog zakona pokušala je pre dve godine da sprovede bivša hrvatska vlada, ali zbog protivljenja katoličke crkve i drugih uticajnih krugova, ne zbog Srba već Hrvata iz BiH, koji bi morali da se odreknu jednog prebivališta, tada je zakon povučen iz procedure.

Očito strahujući da sličnu sudbinu ne doživi i sada, policija je krenula da ga testira na Srbima, dok je još u javnoj raspravi.

Upravo se toga plaše i u nevladinoj organizaciji GONG, čiji izvršni direktor Dragan Zelić, u izjavi za “Vesti”, kaže da je opravdan strah od selektivne primene zakona, odnosno da će policija dozirati strogoću i neke lakše brisati iz evidencije o prebivalištu.

Preventivna primena zakona, dok je još na javnoj raspravi, daje za pravo strahovanjima u GONG-u. Pod izgovorom sređivanja popisa birača, što im niko razuman ne može prigovoriti, jer po važećem u Hrvatskoj ima više birača nego stanovnika, čini se da će vlasti u Zagrebu uspeti jedino srediti pitanje Srba, jer Hrvati iz BiH imaju moćne zaštitnike i oni će i po zakonu i bez njega zadržati svoj dosadašnji položaj u Hrvatskoj.

A čišćenje Srba i fizičko i papirnato u Hrvatskoj je uvek bilo pokriveno zakonom. Samo ponekad, kao u ovom slučaju, praksa bi išla ispred zakona. Prvo se Srbi brišu, a naknadno će se to ozakoniti.

Pa nek se onda neko u Beogradu usudi da kaže da su Vukovar, Knin, Vrginmost, Korenica, Gračac, Donji Lapac, Pakrac… i srpski. Čime će to dokazati, gruntovnicom, prebivalištem, grobljima, spomenicima… Sve se to polako briše po zakonu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.