D.I.C. Veritas

Vesti online, 29.02.2016., Evo šta je Huffington post objavio o Hrvatima

Malo se o tome priča, ali ono što se događa u Hrvatskoj je uznemirujuće iz demokratske i evropske perspektive. Nakon Poljske i Mađarske, Hrvatska je još jedna članica EU koja je zabrazdila u radikalnu desnicu, piše “Huffington post”.

Nova hrvatska vlada bliska je Opusu dei, u njoj ima ministra sklonih revizionizmu i fundamentalizmu. Nakon izbora koji su doneli izjednačeni rezultat leve i desne opcije i dužih postizbornih pregovora, desnica ušla u koaliciju sa MOST-om. Zgodno ime, ali ta mlada stranačka formacija pokušala je da se predstavi kao opcija bliža centru, ali, bliska je radikalno verskom miljeu.

Ministar kulture u ustaškom kostimu

O novom ministru kulture se puno priča. Dolazi iz glavne desne stranke ali savršeno utelovljuje ovu radikalnu koaliciju. On je mladi istoričar koji je sklon revizionizmu. Za njega je istorija Drugog svetskog rata “hipoteza” koju su diktirali pobednici. On sam skloniji je poraženoj strani.

Već neko vreme u medijima se vrti njegova slika u ustaškoj uniformi. Reč je o pronacističkoj stranci koja je vodila genocidnu politiku uperenu protiv Jevreja, Srba i Roma. S obzirom na svoje godište, on nije u tome učestvovao, ali je ipak bio član neoustaške grupacije.

Njegova slika u ustaškoj uniformi, koja je sada predmet polemike, izašla je devedesetih godina u jednom ekstremno desnom časopisu. Prvo je to negirao, da bi se kasnije izvlačio na grehe iz mladosti. Nije uverljiv.

Kao naučnik je puno i posvećeno pisao o jednom aspektu ustaškog projekta. Ideja je bila da se udruže muslimani i pronacistički katolici protiv zajedničkih neprijatelja.

Izjavio je i da su oni koji govore o islamofašizmu deo moćnog jevrejskog lobija čiji je cilj da štete percepciji koja postoji o muslimanima.

Nova Mađarska?

Novi premijer podržava svog ministra kulture.

Najluđa stvar u čitavoj priči je put samog šefa države koji je izronio ni od kuda. Službeno ne pripada nijednoj stranci, nije bio na izborima. Jedva govori hrvatski, sa snažnim kanadskim naglaskom. Dolazi iz kanadske dijaspore, prethodno je bio vezan za farmaceutsku industriju. Potpuno neočekivano taj prividno neutralni čovek, katolički orijentisan, postao je premijer. Makar na papiru.

Stvarni šef te čudne koalicije zapravo je Tomislav Karamarko. Nepopularan i radikalan, podržava ministra kulture, svog štićenika. Slavi što je vlada napokon sastavljena od onih “koji se znaju prekrižiti”. To je terminologija koja se u doba ustaštva koristila za stigmatisanje konvertita (pravoslavaca ili Jevreja) koji su emigrirali da bi izbegli zlu kob.

Iako građani nisu glasali za ovakvu opciju, ova članica EU bi mogla da zakorači unazad, zaključujue “Huffington post”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.