D.I.C. Veritas

Vesti, Srna, 23.09.2016., Štrbac: Hrvatska zloupotrebljava Interpol

Novica Berber, koga su beloruske vlasti pre 40 dana uhapsile po poternici Hrvatske zbog navodnog ratnog zločina nad civilima, pušten je na slobodu, jer Hrvatska u međuvremenu nije dostavila njegov dosije niti zahtev za ekstradiciju, potvrdio je Srni direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On je naglasio da se Berber, nakon puštanja iz ekstradicionog pritvora svojim automobilom odvezao u Rusiju, gdje inače živi i radi i naglasio da je ovaj slučaj potvrda više da je Hrvatska kao na fabričkoj traci pisala optužnice Srbima za krivično delo ratnog zločina iako u opisu dela počinioca u velikom broju slučajeva nema osnovnih obeležja i karakteristika dela ratnog zločina.

- Rečeno nam je da je advokat koji je bio dodeljen Berberu i ostali koji su bili angažovani sa ironijom odnosili prema opisu “zločina” koji je on navodno počinio, a to nije usamljen slučaj. Mislim da su Hrvati ovde bili svesni da su bez valjanih dokaza kao i u milion drugih slučajeva vodili ovaj postupak i da se nisu hteli dalje blamirati - rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, Hrvati su činili sve da predimenzioniraju zločine koji su u proteklom ratu u Hrvatskoj činili Srbi i izjednače ih sa zločinima koji su za vreme Drugog svetskog rata činili Hrvati nad Srbima.

- Kad se kaže ratni zločin odmah je asocijacija Aušvic, Jasenovac, najmonstruozniji zločini. Niko, kada se u medijima pojavi informacija o hapšenju Srba neće shvatiti da je u optužnici navedena krađa traktora, krađa bureta za rakiju i šta sve oni nisu naveli i okvalifikovali za ratni zločin – rekao je Štrbac.

U prilog tvrdnji da Hrvatska zloupotrebljava Interpol Štrbac je naveo i slučajeve Ranka Dželajlije, koji je uhapšen u junu u Beogradu i Veljka Vujanovića koji je u istom mesecu uhapšen u Makedoniji.

- U tim njihovim slučajevima optužnice su bile kolektivne, bez specifikacije šta je on lično uradio, pa su sami Hrvati odustali od krivičnog gonjenja i povukli zahtev za ekstradiciju, jer je traženo u ta dva slučaja da se specifikuje njihova krivica, a oni je nisu imali – rekao je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.