D.I.C. Veritas

Vesti, Tanjug, 22,04.2018, Plenković u Jasenovcu: Srbija agresor, a Šešelj i Vulin…

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je zabrana ulaska Aleksandru Vulinu u Hrvatsku jasna poruka “stava i odlučnosti” zvaničnog Zagreba da neće tolerisati ponašanja poput onog srpskog ministra odbrane, te ponovio da smatra “dobrim potezom” to što je parlamentarna delegacija napustila Srbiju nakon incidenta u Skupštini Srbije.

Odluku da hrvatska parlamentarna delegacija, koju je predvodio predsednik Sabora Gordan Jandroković, prekine nedavnu prvu postu Srbiji, doneo je Plenković, koji kaže:

- Predsednik Sabora, Goran Jandroković, je napravio dobar potez kad je prekinuo posetu Srbiji.

Plenković je posle komemoracije jasenovačkim žrtvama, kojoj treću godinu za redom nisu prisustvovali predstavnici Srba i Jevreja kaže da je u Hrvatskoj nedavno boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da su tom prilikom, “preduzete kvalitetne i maksimalne mere bezbednosti”.

- Hrvatska je Srbiji pružila ruku kako bi se poboljšali odnosi između dve zemlje. Ono što je osuđeni ratni zločinac Šešelj napravio, vređao hrvatsku delegaciju, oskvrnavio hrvatsku zastavu, odlazak je bio jedini ispravan potez - rekao je Plenković.

Tvrdi da Hrvatska želi da smanji tenzije i otvori prostor za dijalog.

- Gospodin Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u poslednje vreme pridonosila tome. Stoga je ova poruka koju smo juče poslali, poruka stava i odlučnosti da to nećemo tolerisati - naveo je hrvatski premijer.

Hrvatska, kaže, gleda u budućnost i želi sa Srbijom da gradi novi dijalog.

Plenković, međuitm, nije propustio priliku da ponovi da je Srbija bila agresor na Hrvatsku od ‘91. do ‘95.

On kaže da taj novi dijalog neće biti moguće nastaviti ako se, kako je rekao, kontinuirano nastoje davati izjave koje tome ne doprinose, koje su, kako je rekao,”uvredljive za Hrvatsku i štete nam”.

Srbija, kaže, može da radi što smatra da je dobro, a da njegova vlada čuva dostojanstvo Hrvatske.

Plenković je odbio da komentariše treba li Kolinda Grabar-Kitarović da otputuje u Srbiju u uzvratnu posetu Srbiji.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.