D.I.C. Veritas

Влада Републике Србије, 17.06.2019, У Загребу идентификовани посмртни остаци 11 жртава српске националности

Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштио је да је данас у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу обављена идентификација посмртних остатака 11 жртaвa српске националности, страдалих на подручју Хрватске током оружаних сукоба на простору бивше Југославије у периоду од 1991. до 1995. године.

Посмртни остаци, који су идентификовани у присуству чланова породица, ексхумирани су у Горњем Селишту (2), Петрињи (2), Глини (1), Шашу (1), Шибенику (1), Врбовљанима (1), Водотечу (1), Грачацу (1) и Вуковару (1).

Посмртни остаци свих 11 лица су идентификовани методом анализе ДНК, а њихова сахрана биће обављена у складу са жељама које су изразиле породице.

Према подацима Комисије, у периоду од 2001. до 2019. године, из регистрованих масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности страдалих у сукобима на територији Хрватске, при чему су остаци више од 980 идентификованих жртава предати породицама ради сахране.

Од самог почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака, које су вршене на подручју Хрватске по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг, па је и овог пута идентификацијама присуствовао и тим Комисије за нестала лица.

Овим је настављен процес идентификације жртава српске националности, чије породице живе у Србији, наводи се у саопштењу и додаје да је то од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.