D.I.C. Veritas

Влада Србије, 18.06.2014., Завршена ексхумација на гробљу у Слуњу

Београд, 18. јун 2014. године – Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да су надлежни органи Хрватске данас на православном гробљу у Слуњу завршили процес ексхумације посмртних остатака жртава српске националности, које су страдале у акцији хрватске војске и полиције „Олуја” 1995. године.

У саопштењу се наводи да је процес ексхумације на овом гробљу трајао три радна дана и да су ексхумирани посмртни остаци 18 особа, а од свих ексхумираних посмртних остатака узети су узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

У складу са потписаним међудржавним документима са Хрватском и на темељу постигнутих договора, ексхумацији је у својству посматрача присуствовао и стручни тим Комисије за нестала лица Владе Србије.

Спровођењем ексхумације на гробљу у Слуњу започет је процес ексхумација гробница у региону Кордуна.

До сада је кроз овај процес ексхумирано 775 посмртних остатака жртава страдалих у акцији хрватске војске и полиције „Олуја”, а идентификовани су и породицама предати посмртни остаци 516 особа.

Наставак ексхумације је од посебног значаја за породице несталих, које годинама покушавају да пронађу и достојанствено сахране посмртне остатке својих најближих, подсећа се у саопштењу.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.