D.I.C. Veritas

Vrhovni sud Hrvatske, 14. 06. 2022, Vrhovni sud postrožio kaznu optuženiku za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Vrhovni je sud donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženik je osuđen zbog ubijanja civila 1991. za vrijeme oružanog sukoba zajedno s još jednom osobom. Lažno su se predstavili kao policijski službenici i iz stana u kojem je stanovao izveli civila (muškarca). Uz pomoć treće osobe automobilom su se odvezli do mjesnog groblja. Tamo su naoružani puškama izveli civila iz automobila. Potom je muškarac u pratnji optuženika ispalio više hitaca iz automatskog vatrenog oružja u civila. Zadobivenih 25 strijelnih ozljeda su bile smrtonosne i civil je na licu mjesta preminuo.

Prvostupanjskom je presudom optuženik osuđen na kaznu zatvora 3 (tri) godine.

Vrhovni je sud preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu zatvora 6 (šest) godina.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Pravilno je olakotnim cijenjena optuženikova prijašnja neosuđivanost, roditeljstvo i protek vremena od počinjenja djela kojemu optuženik nije doprinio. Prvostupanjski je sud propustio otegotnim cijeniti da je optuženik kazneno djelo počinio kao vojnik. U noćnim satima je samoinicijativno napustio borbeni položaj. Otišao je u grad izvan zone ratnih operacija, u stan nenaoružanog civila radi njegovog usmrćenja. Time je narušen ugled i čast vojske kao i dignitet Domovinskog rata.

Postrožena kazna primjerena je ličnosti optuženika i počinjenom djelu. Takva je kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela. Kazna treba utjecati na optuženika, ali i na sve druge da ne čine kaznena djela. Ujedno će utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno.

Veritas info

Prema saznanjima Veritasa osuđeni se zove Mirko Šašo.

Provostepenom presudom Županijskog suda u Zagrebu broj: K-rz-9/2018. od 02. decembra 2019. godine, nakon ponovljenog postupka, proglašen je krivim u počinjenju ratnog zločina ubistvom civila Rade Španovića 06. septembra 1991. godine u Komarevu kod Siska i osuđen je na tri godine zatvora.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.