D.I.C. Veritas

Zadarski.hr; 16.01.2016. SVAĐA ZBOG OŠTEĆENE HRVATSKE ZASTAVE „Nismo došli gledat tebe, nego đe je srpski grb i đe srpski grb ide na hrvatsku zastavu“

Zbog verbalnog napada na mještanina Bukovića koji je popravljao hrvatsku zastavu oštećenu znakom 4S, 48-godišnji B.L., državljanin RH, koji inače živi u Beogradu, proglašen je krivim zbog remećenja javnog reda i mira, te na Prekršajnom sudu u Zadru osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 763 kune.

Optužen je da je u kolovozu 2015. godine oko 12,25 sati, kod mjesnog bunara u Bukoviću iz automobila beogradskih oznaka napao mještanina koji je farbao na zidu oslikanu hrvatsku zastavu oštećenu znakom 4S, kazavši mu: „Nismo došli gledat tebe, nego đe je srpski grb i đe srpski grb ide na hrvatsku zastavu“, nakon čega se udaljio s mjesta događaja.

Na saslušanju je oporgnuo krivnju kazavši da je samo zaustavio automobil u blizini bunara jer mu tamo živi supruga, nakon čega im je mještanin prišao pitajući ih što su stali i što gledaju, nakon čega ih je verbalno napao riječima: „Ovo su tvoji napravili“. Napomenuo je da se tom prilikom na stražnjem dijelu bunara nalazila Hrvatska zastava, međutim, da on nije primijetio nikakve oznake, niti je spominjao kritične prigode tu zastavu niti srpski grb.

Pretpostavio je da ga je mještanin napao jer je bio u vozilu sa srpskim registarskim oznakama. Mještanin je na sudu opisao kako mu je 48-godišnjak kritičnog dana kazao kako „nije došao gledati njega nego đe je lijepi srpski grb i đe ide srpski grb na Hrvatsku zastavu, treba ga s druge strane staviti“. U tom trenutku je naišao djelatnik Elektre Benkovac, nakon čega je 48-godišnjak koji je u automobilu bio s prijateljem pobjegao.

Djelatnik Elektre na sudu je izjavio da je 48-godišnjak došao likovati nad mještaninom koji je hrvatski branitelj. Dodao je kako se za 48-godišnjaka govori da je bio vozač kapetana Dragana, odnosno pripadnik četničke postrojbe „Alfa“. Nakon saslušanja svjedoka sud je utvrdio da je ‘okrivljeni 48-godišnjak, koji je inače Srbin, na neki način provocirao mještanina koji je hrvatski branitelj želeći vidjeti i fotografirati ucrtanu četničku oznaku 4S na oštećenoj Hrvatskoj zastavi’.

-Došlo je do vike, prepirke i povišenih tonova vezano za hrvatsku nacionalnu zastavu i grb, slijedom čega Sud nedvojbeno zaključuje kako je okrivljenik svojim ponašanjem ostvario obilježja djela prekršaja koji mu se optužnim prijedlogom stavlja na teret – naveo je u obrazloženju presude sudac Slaven Vrdoljak.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.