D.I.C. Veritas

Zadarski list, 10.11.2015., Štrbac branio Mladićevo granatiranje Zadra i Šibenika

U hrvatskim gradovima bile su blokirane vojarne i trupe JNA, koje je Mladić nastojao izvući. U isto vrijeme, hrvatske snage artiljerijom su tukle gradove u RSK, poput Benkovca i Knina, iznio je Štrbac

Na svjedočenju u postupku protiv Ratka Mladića na Haškom sudu svjedočio je svjedok obrane Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”, autor brojnih svjedočanstava koja su bila sastavni dio kasnije oborene optužnice protiv Ante Gotovine. Radi se o procesu za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Kako javlja agencija Beta Štrbac, koji je bio predsjednik komisije za razmjenu zarobljenih i mrtvih, kao i sekretar Vlade Republike Srpske Krajine – opširno je opisao izbijanje rata u Hrvatskoj, sugerirajući da je zato bila kriva vlast Hrvatske demokratske zajednice, koja je Srbe diskriminirala, otpuštala i uklonila ih iz ustava kao konstitutivni narod.

Prve sukobe na Plitvicama i u Borovom Selu po Štrpcu su, također, izazvale hrvatske snage. Svjedok je opisao i zločine tih snaga nad srpskim civilima u Medačkom Džepu, 1993., i tokom operacija Bljesak i Oluja 1995.

Za generala Mladića, koji je 1991. bio komandant Kninskog korpusa JNA, Štrbac je sugerirao da je imao konstruktivnu ulogu u pregovorima o razmjeni prvih zarobljenika, u kojima su zajedno sudjelovali, kao i u rješavanju tadašnje krize između hrvatskih snaga i savezne vojske.

Tužilac Amir Zec je, tokom unakrsnog ispitivanja, tvrdio da je tadašnji pukovnik Mladić svrstao JNA na srpsku stranu odmah nakon što je, u ljeto 1991., došao u Knin.

“Nije točno. Točno je da je da je uloga JNA kao tampon zone trajala do prosinca”, uzvratio je Štrbac, ne opovrgavajući da se, zatim, JNA “svrstala na jednu stranu”.

Sugerirajući da je Mladić, tijekom rata u BiH, primijenio istu operativnu metodu kao prethodno u Hrvatskoj, zastupnik optužbe se pozivao na dokaze da je JNA granatirala Zadar i Šibenik i naselja kod Knina. Štrbac je odgovorio da su u tim i drugim hrvatskim gradovima tada bile blokirane vojarne i trupe JNA, koje je Mladić nastojao izvući. Dodao je i da su, u to vrijeme, hrvatske snage artiljerijom tukle gradove u RSK, poput Benkovca, u kojem je bio on, te Knina.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperištvom, te uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992.-'95. (Beta)

 

VIDEO: Snimak svedočenja Save  Štrbca

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.