D.I.C. Veritas

ŽDO Osijek, 19.03.2021, Ispitan 50-godišnji osumnjičenik zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

U Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku je, povodom kaznene prijave Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a protiv uhićenog hrvatskog državljanina (1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, provedena dokazna radnja ispitivanja osumnjičenika. (19. 3. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 50-godišnjak 15. rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada udruženih snaga tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija na vukovarsko naselje Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred “Petrova Gora” postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.

Osnovano se sumnja da je tijekom napada došao do objekta kućnog broja 256 u Ulici Svetozara Markovića u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila, i zajedno s još desetak pripadnika spomenutog odreda, pod prijetnjom bacanja bombi u podrum, istjerali na dvorište sve osobe koje su bile u podrumu, nakon čega su žene i djecu, među kojima su bile dvije žene s djetetom starim tri godine, majku dvoje djece (u dobi od osam godina) postrojili uz kuću, a sedmorici muškaraca (1964., 1967., 1958., 1954., 1954., 1956. i 1936.) zapovjedili da legnu na zemlju licem prema tlu. Osnovano se sumnja da su ih osumnjičenik i pripadnici spomenutog odreda na dvorištu pred ženama i djecom, zajedno zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po tijelu, kao i da su potom zajednički, uz prijetnju oružja, istjerali sve odrasle muškarce iz dvorišta i odveli ih izvan naselja u smjeru tzv. Gelesove dole, od kuda se ubrzo začula pucnjava iz vatrenog oružja te su na taj način lišili života muškarce (1967., 1958., 1954., 1954. i 1956.), dok se od tog trenutka muškarcu (1964.) gubi svaki trag te se još uvijek vodi kao nestala osoba. U opisanoj pucnjavi je muškarac (1936.) teško ranjen te je uspio preživjeti i tijekom noći vratiti se u kuću iz koje je prisilno odveden.

Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 50-godišnjaka zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage te opasnosti od ponavljanja djela.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.