D.I.C. Veritas

ŽDO Split, 11.12.2020, Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice okrivljenika (1964. i 1969.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (11. 12. 2020.)

Optužnicom se okrivljenike tereti da su od 26. rujna 1991. do kraja 1991. godine kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine i bivše JNA postupali protivno odredbama članka 53. IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. kao i protivno članku 13.  Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol I od 8. lipnja 1977.) te članka 52. Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I od 8. lipnja 1977.). Tereti ih se da su u privremeno okupiranim mjestima Vukšić i Prović odjeveni u vojne uniforme i naoružani vatrenim oružjem, u cilju zastrašivanja i protjerivanja preostalog hrvatskog stanovništva te onemogućavanja njihovog povratka, uporabom nepoznatog zapaljivog sredstva palili i uništavali imovinu osoba hrvatske nacionalnosti. Okrivljenici su, tereti ih se, zapalili gospodarski objekt u vlasništvu A. N., kao i obiteljske kuće u vlasništvu V. N., A. N., M. N., S. R. i S. N. Uz navedeno, okrivljenici su uz pomoć bagera djelomično porušili obiteljsku kuću, dvorišni zid i gospodarski objekt u vlasništvu LJ. K.

Počinjenjem ovog kaznenog djela mještanima Vukšića i Provića prouzrokovana je materijalna šteta u iznosu od najmanje 1.648.300,00 kuna.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.