D.I.C. Veritas

ŽDO u Osijeku, 11.11.2021, Dopuna priopćenja od 2. srpnja i 7. srpnja 2021, Podignuta optužnica protiv 49-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Mađarske (1972.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH. (11. 11. 2021.)

Okrivljenog 49-godišnjaka se tereti da je od sredine studenog 1991. godine pa do sredine kolovoza 1992. godine, u Republici Srbiji, tijekom oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim formacijama pobunjenih Srba i snagama JNA, počinio navedeno kazneno djelo.

Nakon što su na napuštenoj stočnoj farmi u blizini mjesta Stajićevo i u dijelu Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica osnovani logori u koje je s područja Republike Hrvatske protupravno dovedeno i zatočeno više stotina zarobljenih pripadnika oružanih postrojbi Republike Hrvatske, okrivljenika se tereti da je kao čuvar u ovim logorima postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Tereti ga se da je, zajedno s drugim, za sada, nepoznatim čuvarima, pripadnicima JNA i srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovao u fizičkom zlostavljanju zarobljenika te izlaganju uvredljivim i ponižavajućim postupcima. Ratne zarobljenike, među kojima i dvojicu oštećenika (1957. i 1965.), tukao je šakama, pendrekom i nogama obuvenim u vojničke čizme po glavi i tijelu iživljavajući se na njima, te s njima postupao na izrazito okrutan i ponižavajući način, pri čemu im je zadavana fizička i psihička bol.

e-Veritas

Prema Veritasovim saznanjima procesuirana je osoba sa inicijalima D.E., rodom iz sela Berak, mađarske nacionalnosti.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.