D.I.C. Veritas

ŽDO Split, 05.05.2022, Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je 3. svibnja 2022., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije (1958. i 1955.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 27. siječnja 1993., u večernjim satima, u privremeno okupiranom selu Mratovo (zaseok Džaje – općina Promina); tijekom oružane agresije Jugoslavije, Srbije i Crne Gore na Republiku Hrvatsku, i oružanog sukoba agresorske JNA, naoružanih paravojnih postrojbi milicije, teritorijalne obrane i vojske protuustavne tvorevine tzv. Republike Srpske Krajine s jedne strane, s regularnim i obrambenim oružanim snagama Republike Hrvatske s druge strane; kao pripadnici paravojne postrojbe “75. motorizirane brigade vojske” tzv. Republike Srpske Krajine postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. te protivno odredbama  Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I).

Okrivljenici su, osnovano se sumnja, u kući nepoznatog vlasnika najprije tukli i zlostavljali civila hrvatske nacionalnosti (1928.), a potom su ga izveli iz kuće i na otvorenom prostoru ispucali iz automatske puške više hitaca u njega. Oštećenik je zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.