D.I.C. Veritas

ŽDO u Zagrebu, 17.03.2022, Podignuta optužnica protiv 62-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Okrivljenika se tereti da je 15. srpnja 1992. u mjestu Rosulje, na privremeno okupiranom području tadašnje općine Hrvatska Kostajnica, tijekom međunarodnog oružanog sukoba Hrvatske vojske, Teritorijalne obrane i srpskih paravojnih formacija tzv. Republike Srpske krajine na području Republike Hrvatske počinio navedeno kazneno djelo.

Okrivljenika se tereti da je navedenog dana, naoružan i odjeven u vojnu uniformu kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s još jednom osobom (danas pokojna osoba) došao na adresu civilne osobe hrvatske nacionalnosti i; protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949.  i Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštititi žrtava međunarodnih oružanih sukoba od 8. lipnja 1977.; uz prijetnju oružjem zajedno s još jednom osobom, odveo oštećenika iz njegove kuće. Tereti ga se da je odveo oštećenika na obalu rijeke Une i usmrtio ga hicima iz vatrenog oružja te ga bacio u rijeku.

 

Veritas info

Po Veritasovim saznanjima optuženi se zove Jovan Baljak, protiv kojeg je istraga otvorena 26. novembra 2021. godine. Postupak mu se vodi u prisustvu, ali se brani sa slobode.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.