D.I.C. Veritas

ŽDO u Zagrebu, 26.11.2021, Ispitan 61-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage te najavljena žalba na rješenje suca istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 26. studenog 2021., povodom kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 61-godišnjak 15. srpnja 1992. na tada privremeno okupiranom području Republike Hrvatske, u Rosuljama (općina Hrvatska Kostajnica) postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva. Osnovano se sumnja da je okrivljenik kao pripadnik srpskih paravojnih oružanih postrojbi, zajedno s drugim pripadnikom tih postrojbi (taj pripadnik je danas pokojni) došao do kuće civila (1922.) iz koje su ga izveli i odveli na obalu rijeke Une te ga usmrtili hicima iz vatrenog oružja, a potom njegovo tijelo bacili u rijeku.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je odbio prijedlog ovog državnog odvjetništva te će državno odvjetništvo podnijeti žalbu na to rješenje suca istrage.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.