D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.08.2023, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku: Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenog 47-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 27. srpnja 2023., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 47-godišnjak počinio navedeno kazneno djelo 3./4. travnja 1992. u Vukovaru, tijekom privremene okupacije teritorija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, prema prethodnom dogovoru i zajednički s drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija. Osnovano se sumnja da je u nakani da nanese teške fizičke i psihičke boli oštećenici (hrvatska nacionalnost, 1973.) nečovječno postupao prema njoj odnosno postupao je protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila za vrijeme rata i okupacije.

Okrivljeni 47-godišnjak je uhićen i nalazi se u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega.

 

Prema Veritasovim saznanjima osumnjičeni se zove Ljubodrag Stevanović. Istog dana kada je doneseno rješenje o provođenju istrage, Županijski sud u Osijeku po sudiji istrage donio je i rješenje na prijedlog ŽDO u Osijeku, ukinuo je istražni zatvor te pušten na slobodu. U obrazloženju pomenutog rješenja navodi se da je protiv osumnjičenog rješenjem sudije istrage od 26.07.2023. određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Dalje se navodi da je ŽDO u Osijeku 01.08.2023. sudiji istrage dostavilo prijedlog za ukidanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog jer su prestali zakonski osnovi zbog kojih je određen taj istražni zatvor, odnosno da se prema odredbama Zakona o sudovima za mladež punoljetnoj osobi koja je navršila 21 godinu života ne može suditi za krivično djelo koje je počinila kao mlađi maloljetnik.  

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.