D.I.C. Veritas

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, 02.11.2015., Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv trojice državljana Srbije

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv trojice državljana Srbije (1948., 1964. i 1966.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika iz čl. 120. OKZ-a RH u vezi s čl. 28. OKZ-a RH i čl. 122. OKZ-a RH. (2. 11. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da su od 21. kolovoza do 21. listopada 1991. na području Ličkog Osika i Široke Kule; protivno međunarodnim i humanitarnim propisima o zaštiti civila i ratnih zarobljenika; prvookrivljenik u svojstvu zapovjednika tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad, a drugookrivljenik i trećeokrivljenik kao zapovjednik i zamjenik zapovjednika Odjeljenja milicije Teslingrad, naredili a u nekim slučajevima i osobno sudjelovali u dovođenju i zatvaranju civilnih osoba hrvatske nacionalnosti u prostor zatvora milicije Teslingrad. Zatočeni civili su u navedenom zatvoru svakodnevno zlostavljani i odvođeni na prisilni rad sve do kraja listopada kada su nepoznati pripadnici odjeljenja milicije Teslingrad odveli dvadeset i jednu civilnu osobu do jame Golubinjača I i Golubinjača II te ih usmrtili hicima iz vatrenog oružja, a potom su tijela bacili u navedene jame. Osnovano se sumnja da okrivljenici, unatoč saznanju za takvo nedopušteno postupanje s obzirom na svoja svojstva zapovjednika, nisu ništa poduzeli da takvo nedopušteno postupanje spriječe i suzbiju te da se počinitelji ubojstava civilnih osoba otkriju i kazne.

Ujedno, osnovano se sumnja da su u istom razdoblju naredili zatvaranje pripadnika hrvatske vojske (ZNG) koji je u zapovjedništvo teritorijalne obrane Teslingrad i odjeljenje milicije Teslingrad donio pisani odgovor o razmjeni zarobljenika, a potom i njegovu likvidaciju te je on najvjerojatnije 13. listopada 1991. odveden do jame Golubinjača II gdje je ubijen hicima iz vatrenog oružja i čije je tijelo potom bačeno u navedenu jamu te pronađeno zajedno sa posmrtnim ostacima civilnih osoba bačenih u jamu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.