D.I.C. Veritas

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, 26.05.2023, Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je sredinom travnja 2023. godine, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv četvorice državljana Republike Srbije (1955., 1956., 1965., 1953.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. u svezi s člankom 28. stavak 2. OKZ-a RH.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su počinili navedeno kazneno djelo od početka srpnja 1991. do kraja 1991. godine, u mjestima Čorci i Dabar, i to prvookrivljenik u svojstvu komandanta brigade teritorijalne obrane u Vrhovinama, drugookrivljenik u svojstvu komandanta stanice “Javne bezbednosti” tzv. SAO Krajine u Korenici, trećeokrivljenik u svojstvu komandanta “Odjeljenja milicije” Vrhovine i četvrtookrivljenik u svojstvu komandanta “Vojne policije” Vrhovine.

Tereti ih se da su tijekom oružanog sukoba između regularnih snaga Hrvatske vojske i policije s paravojnim formacijama pobunjenih Srba i postrojbama tzv. JNA, postupili protivno pravilima međunarodnog prava, s ciljem protjerivanja cijelog stanovništva nesrpske nacionalnosti. Tereti ih se da su, znajući da pripadnici njima podređenih postrojbi neovlašteno uhićuju, zlostavljaju i ubijaju civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti, kao i da bez izbora vojnih ciljeva iz oružja svih kalibara gađaju zaseok Čorci i okolna mjesta iako se iz tih mjesta nije pružao nikakav oružani otpor. Tereti ih se da nisu ništa poduzeli kako bi spriječili nezakonita postupanja i da se počinitelji kazne već su dopustili da njima podređeni pripadnici nastave s takvim radnjama pristajući na posljedice njihovih protupravnih radnji uslijed kojih je tijekom inkriminiranog razdoblja iz mjesta Čorci i Dabar odvedeno i ubijeno šesnaestero civila.

Okrivljenici imaju prebivalište na teritoriju Republike Srbije i nisu dostupni državnim i pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

 

Veritas.info

Prema Veritasovim saznanjima imena optuženih su: Bogdan Srdić (1955),  Predrag Uzelac (1956), Milan Pupovac (1956) i Stevo Uzelac (1953).

Istraga protiv njih je otvorena 16.04.1997. Dugo je bila u prekidu a ponovo je nastavljena godine 2011. Nakon toga je, na osnovu Zakona o primjeni Statuta MKSJ, predmet ustupljen Županijskom odvjetništvu u Rijeci.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.