D.I.C. Veritas

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, 09.03.2018, Podignuta optužnica protiv više okrivljenika zbog ratnih zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 22-ice okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. OKZ RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ RH. (9. 3. 2018.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 4. rujna 1991. u mjestima Četekovac, Balinci i Čojlug, prvookrivljenik (1947.), drugookrivljenik (1966.), trećeokrivljenik (1955.), četvrtookrivljenik (1958.), petookrivljenik (1960.), šestookrivljenik (1960.), sedmookrivljenik (1947.) i osmookrivljenik (1948.), kao zapovjednici paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva naređivali ostalim okrivljenicima (od devetog do dvadesetdrugog okrivljenika), sebi podređenim pripadnicima srpskih paravojnih formacija da zlostavljaju, tuku i ubijaju civile pripadnike hrvatske nacionalnosti, da ih nezakonito uzimaju kao taoce, muče i ubijaju ratne zarobljenike, da pljačkaju civilno stanovništvo, te da ruše i pale kuće i gospodarske objekte stanovnika hrvatske nacionalnosti. Neke od okrivljenih zapovjednika tereti se da su i osobno sudjelovali u mučenjima i ubojstvima civila i ratnih zarobljenika, dok su njima podređeni pripadnici njihovih postrojbi, u skladu sa zajedničkim planom, postupali po tako dobivenim naredbama.

Optužnicom im se stavlja na teret da su iz minobacača, bestrzajnih topova i tenkova ispalili veliki broj minobacačkih mina, topovskih i tenkovskih granata koje su pogodile civile te oštetile, zapalile i uništile veliki broj civilnih, gospodarskih i javnih objekata. Tereti ih se da su u mjestu Balinci ulazili u kuće civila hrvatske nacionalnosti te, tamo pronađenih deset osoba, ubili vatrenim oružjem, a jednog su civila zaklali.

Optužnicom ih se tereti da su iznad i oko mjesta Čojlug, Balinci i Četekovac, kao i na cesti prema Mikleušu postavili zasjedu u kojoj su iz automatskog vatrenog oružja bez upozorenja pucali u civilna osobna vozila koja su nailazila iz pravca Mikleuša kao i civilne osobe koje su bile u tim vozilima, a na taj su način ubili sedam civila hrvatske nacionalnosti. Tereti ih se da su, nakon što su pod mostom između sela Balinci i Četekovac pronašli tamo sklonjenu grupu civila, uz prijetnju vatrenim oružjem ih prisilili da izađu na cestu i gurali ih ispred sebe te ih koristili kao živi štit, dok su dvije osobe ubili jer su se tome suprotstavile.
Tereti ih se i da su u Četekovcu zarobili dvojicu pripadnika MUP-a RH koje su tukli rukama, nogama i kundacima pušaka po cijelom tijelu, a zatim ih ubili vatrenim oružjem.

Na području Balinaca, Četekovca i Čojluga su 4. rujna 1991. ubijene 22 osobe, i to 20 civilnih osoba i dva ratna zarobljenika.
Optužnicom ih se tereti i da su namjernim selektivnim granatiranjem i ispaljivanjem tromblonskih mina i raketa iz ručnih raketnih bacača po kućama i gospodarskim objektima civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti uništavali njihovu imovinu, kao i da su, u cilju zajedničkog plana, pljačkali civilno stanovništvo oduzimajući im osobne automobile, traktore, kao i sve druge vrjednije stvari. Tako su sve kuće i gospodarski objekti u vlasništvu civila hrvatske nacionalnosti oštećeni ili potpuno uništeni, od čega je spaljeno i eksplozivom razoreno 59 kuća i gospodarskih objekata kao i mjesna crkva Svetog Nikole Tavelića.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.