D.I.C. Veritas

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, 22.03.2021, Podignuta optužnica protiv 54-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika, opisanog i kažnjivog po članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (22. 3. 2021.)

Okrivljenika se tereti da je kao pripadnik paravojne formacije, 31. kolovoza 1991. u mjestu Doljani; tijekom oružanog sukoba između pripadnika bivše JNA, paravojnih formacija sastavljenih od pobunjenog djela srpskog stanovništva te dragovoljaca s područja bivše Jugoslavije s jedne strane i legalnih vojnih i policijskih postrojbi Republike Hrvatske s druge strane; postupao protivno odredbama članka 3. stavka 1. točka a) i c) III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949. i članka 4. stavka 2. točkama a) i e) Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. godine o zaštiti međunarodnih oružanih sukoba (Protokol II).

Okrivljenog 54-godišnjaka tereti se da je bio član skupine koja je četvorici zarobljenih pripadnika hrvatske policije naredila da se skinu u donje rublje i da legnu na cestu glavom okrenutom prema tlu. Potom su im, tereti ih se, žicom vezali ruke, pokušali na njihovim leđima zapaliti hrvatsku zastavu, a kada ona nije htjela gorjeti, kidali su ju na komade i tjerali ih da je jedu. Zarobljenike su, tereti ih se, udarali kundakom pušaka i čizmama po tijelu i glavi, a neki pripadnici ove skupine su pucali u zavezane zarobljenike i pritom odmah ubili dvojicu, jedan je preminuo od teške i po život opasne ozljede, a jedan je preživio i zadobio teške tjelesne ozljede.

 

 

e-Veritas

 

Prema Veritasovim saznanjima optužnica je podignuta protiv Mladena Grujića, koji je  od strane policije BiH uhapšen 28.11.2020. na graničnom prelazu Šepak prilikom ulaska u BiH iz Srbije po međunarodnoj potjernici raspisanoj od strane biroa Interpola u Zagrebu. Protiv njega je vođen ekstradicioni postupak pred Sudom BiH, koji je prihvatio ekstradicioni zahtjev RH. Iz zatvoru u Sarajevu ekstradiran je  29.12.2020. godine u Hrvatsku.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.