D.I.C. Veritas

е-Veritas, 02.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 2. децембар

1990.

* Потписан је споразум између општине Книн и Радио-телевизије Београд (РТБ) о формирању Радио Книна и Српске телевизије. Споразум су потписали предсједник СДС академик Јован Рашковић и градоначелник Книна Милан Бабић и директор РТБ Душан Митевић.

* У Пакрачкој Клиси у кућу Стане Шљубуре склонила се група жена. Припадници хрватских снага све су их покупили и побили у оближњој шуми. Тако су страдале Босанац Драгица (1936) из Цицвара, Цицвара Пава (1920), Ромић Нада (1925), Самарџија Милка (1909), Кукић Пелагија (1945) и Јелена(1917.) мајка и кћерка, све из Клисе.

* У Антуновцу Тењском, општина Осијек припадници ЗНГ убили су две сестре Плавшић Инђију (1909) и Стану Новаковић (1911). Убијене су у својим кућама и у својим креветима.

1991.

* Међународно удружење за кривично право и Међународни институт за високе студије криминологије при УН, затражило је од генералног секретара УН оснивање истражне комисије која би преиспитала одговорност починилаца ратних злочина у Хрватској.

1992.

* Група од осам угледних научника и академика упутила је Конгресу депутата Русије апел да на дневни ред свог засједања стави питање курса руске дипломатије према кризи у бившој Југославији.

1994.

* У Загребу и Книну, одвојено, потписан је Споразум о међусобној економској сарадњи РХ и РСК. Споразум се односи на нормализацију снабдевања водом и електричном енергијом у Крајини и Хрватској, на оспособљавању нафтовода о отварање аутопута Београд-Загреб.

* Први пут послије завршетака хладног рата Русија је употребила вето у СБ УН-а. Амбасадор Русије у УН Сергеј Лавров ставио је вето на нацрт резолуција несврстаних и исламских земаља, коју су подржали представници Хрватске и БиХ. Приједлогом резолуције се предвиђало пооштравање режима контроле на промет хуманитарних роба преко граница СРЈ и БиХ, укључујући и превоз за област српске Крајине.

1995.

* Информативна служба ГШ ВРС саопштила је да у зонома које треба да буду враћене под српску контролу Хрватска војска од потписивања Дејтонског споразума систематски руши, пали и пљачка српске куће.

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.