D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. decembar

1990.

* Potpisan je sporazum između opštine Knin i Radio-televizije Beograd (RTB) o formiranju Radio Knina i Srpske televizije. Sporazum su potpisali predsjednik SDS akademik Jovan Rašković i gradonačelnik Knina Milan Babić i direktor RTB Dušan Mitević.

* U Pakračkoj Klisi u kuću Stane Šljubure sklonila se grupa žena. Pripadnici hrvatskih snaga sve su ih pokupili i pobili u obližnjoj šumi. Tako su stradale Bosanac Dragica (1936) iz Cicvara, Cicvara Pava (1920), Romić Nada (1925), Samardžija Milka (1909), Kukić Pelagija (1945) i Jelena(1917.) majka i kćerka, sve iz Klise. 

* U Antunovcu Tenjskom, opština Osijek pripadnici ZNG ubili su dve  sestre Plavšić Inđiju (1909) i Stanu Novaković (1911). Ubijene su u svojim kućama i u svojim krevetima.

 1991.

* Međunarodno udruženje za krivično pravo i Međunarodni institut za visoke studije kriminologije pri UN, zatražilo je od generalnog sekretara UN osnivanje istražne komisije koja bi preispitala odgovornost počinilaca ratnih zločina u Hrvatskoj.

1992.

* Grupa od osam uglednih naučnika i akademika uputila je Kongresu deputata Rusije apel da na dnevni red svog zasjedanja stavi pitanje kursa ruske diplomatije prema krizi u bivšoj Jugoslaviji.

1994.

* U Zagrebu i Kninu, odvojeno, potpisan je Sporazum o međusobnoj ekonomskoj saradnji RH i RSK. Sporazum se odnosi na normalizaciju snabdevanja vodom i električnom energijom u Krajini i Hrvatskoj, na osposobljavanju naftovoda o otvaranje autoputa Beograd-Zagreb.

* Prvi put poslije završetaka hladnog rata Rusija je upotrebila veto u SB UN-a. Ambasador Rusije u UN Sergej Lavrov stavio je veto na nacrt rezolucija nesvrstanih i islamskih zemalja, koju su podržali predstavnici Hrvatske i BiH. Prijedlogom rezolucije se predviđalo pooštravanje režima kontrole na promet humanitarnih roba preko granica SRJ i BiH, uključujući i prevoz za oblast srpske Krajine.

1995.

* Informativna služba GŠ VRS saopštila je da u zonoma koje treba da budu vraćene pod srpsku kontrolu Hrvatska vojska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma sistematski ruši, pali i pljačka srpske kuće.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.