D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 22. maj

1991.

* Državni sekretar  SAD Džejms Bejker izjavio je da bi primjena “Niklosova amandmana” mogla biti preispitana ako Stipe Mesić bude izabran za Predsjednika Predsjedništva SFRJ.

* Hrvatska Vlada donijela je odluku o neprimjenjivanju odredbi saveznog Zakona o opštenarodnoj odbrani na teritoriju Republike Hrvatske.

* Srbi iz Bratiškovaca, opština Šibenik,  žele da priđu SAO Krajini (po popisu stanovništva iz 1991. u Bratiškovcima je bilo 98 % srpskog stanovništva).

* Minirana pruga Virovitica-Banova Jaruga između Brezina i Kukunjevca.

* U Vrlici se nastavljaju međunacionalni sukobi. (Po popisu stanovništva iz 1991 u Vrlici je živjelo 72% Hrvata i 17% Srba)

 

1992.

* Vlada RSK je osnovala novinsku informativnu agenciju pod nazivom “ISKRA”, sa sjedištem u Kninu.

* Generalna skupština UN primila je u punopravno članstvo tri bivše jugoslovenske republike: Sloveniju, Hrvatsku i BiH. Takođe je formiran i “krizni štab” za Jugoslaviju, sa zadatkom da “striktno prati dogođaje u SRJ i predlaže hitna rješenja”

* Prilikom primanja u članstvo UN Hrvatske, Slovenije i BiH govorio i E. J. Perkins, predstavnik SAD u UN, te naveo da je za strahote na području bivše Jugoslavije odgovorna vlada u Beogradu.

* Na 46. zasjedanju Glavne skupštine UN govorio je predsjednik Republike Hrvatske  Franjo Tuđman, te naglasio da Hrvatska u svemu prihvaća Povelju Ujedinjenih naroda i da će biti privržena načelima Povelje i vladavini međunarodnog prava.

* Ministarstvo za saobraćaj SAD uskratilo dozvolu JAT-u za dalji saobraćaj sa SAD.

 

1995.

* Ujedinjenje RS i RSK je “neminovno i potrebno”, rekao je predsjednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik i založio se za formiranje jedinstvene države sa čvrstom vlašću na cijelom području.

* Hrvatske vlasti su priznale da je u borbama hrvatske vojske protiv SVK u Zapadnoj Slavoniji bilo i civilnih žrtava.

* Prema posljednjim podacima kojima raspolaže UNCRO, oko 3.800 Srba, koji su za vrijeme operacije Bljesak izbjegli iz Zapadne Slavonije, ovih je dana iz Bosne premješteno u Istočnu Slavoniju.

* U Osječkom  istražnom zatvoru, nakon akcije Bljesak u zapadnoj Slavoniji, nalazi se 31 osoba osumnjičena, optužena, ili u odsutnosti presuđena, za najteži oblik oružane pobune protiv Republike Hrvatske – krivično djelo koje ne podliježe zakonu o oprostu.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.