D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 16. februar

1991.

* U Donjem Lapcu je usvojena Deklaracija o položaju i pravima srpskog naroda u Hrvatskoj.

* U Karlovcu je zabranjen miting SDS-a.

* Dolazak specijalnih jedinica MUP-a Hrvatske na područje Plitvičkih jezera, izazvao je brojne proteste i negodovanja lokalnog srpskog stanovništva.

1992.

* U posljednjih nedelju dana, u Glini se održava drugo vanredno zasjedanje Skupštine RSK. Sjednica se odvija u uslovima paralelne vlasti i ozbiljnih razmomilaženja na realiciji Vlada-Skupština. Odlukom Skupštine RSK, dr Milan Babić, predsjednik RSK i Vlade Krajine, razrješen je dužnosti. Za opoziv predsjednika i njegove Vlade glasala su 73 poslanika, osam je bilo protiv, dok su tri poslanika bila uzdržana.

* Savjetnik hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Mario Nobilo, izjavio je Rojtersu da “Hrvatska istražuje navodne ratne zločine hrvatskih ekstremista koje su počinili nad srpskim stanovništvom i zatvorenicima”, kao i da će “osumnjičeni biti izvedeni pred sud”.

* U Šumetlici, opština Nova Gradiška, pretučena je i u teškom stanju ostavljana ispred komšijske kuće Protić Zorka (1912). Komšije su je pronašle i odvele do bolnice gde je ubrzo od zadobijenih povreda  i preminula.

1993.

* Delegacija RSK koja je počela razgovore sa kopredsjednicima Ženevske konferencije o Jugoslaviji Sajrusom Vensom i Dejvidom Ovenom, predala je dvojici posrednika nacrt rezolucije za SB UN, kojim bi, prema ocjeni krajiških Srba, srpsko-hrvatski sporovi na tlu bivše Jugoslavije mogli biti rješavani na pravedan način. Osnovna tačka ovog dokumenta je zahtjev da se odmah prekinu oružani sukobi i da se hrvatske snage povuku na pozicije koje su zauzimale pre agresije od 22. januara, kao i da se realizuju zahtijevi iz Rezolucije 802 i 765 SB UN.

* Ministar spoljnih poslova Rusije Andrej Kozirjev u intervjuu listu “Nezavismaja gazeta” rekao je, da Rusija mora voditi “izbalansiranu politiku”, tj. da ne može pružati podršku samo jednom slovenskom narodu, odnosno Srbima, pogotovo ne zbog vjerske bliskosti.

Matković Gojko (1932) nestao je kada je otišao da obiđe svoju kuću i imanje u selu Jagma, opština Pakrac, koje je bio prinuđen napustitu u decembru 1991. Kuću i imanje je povremeno obilazio uz saglasnost i dozvolu UNPROFOR-a.

1994.

* Predsjednik Hrvatske Tuđman uputio je pismo, predsjedniku najveće jevrejske organizacije na svijetu (B'nai B'rith International), u kojem poručuje da je odlučio izostaviti sporne dijelove iz svoje knjige “Bespuća povijesne zbiljnosti” koji su izazvali negativne reakcije nekih članova Međunarodne jevrejske zajednice, a koja bi uskoro trebala izići na engleskom jeziku.

1995.

* Na graničnom prelazu Oštrelj između RSK i RS sastali su se predsjednici Milan Martić i Radovan Karadžić i dogovorili se o zajedničkim vojnim akcijama u slučaju napada hrvatskih ili muslimanskih snaga na njihove teritorije.

* Povodom novog predloga Kontak grupe, predsjednik Crne Gore Momir Bulatović izjavio je “da se priznavanjem Hrvatske od strane SRJ ne rješava ništa”. Oni koji predlažu priznanje imaju skrivene političke ciljeve koji se zasnivaju na zabludi da se problem odnosa Knina i Zagreba može rješiti mimo Knina, “što je nemoguće”, naglasio je on. Istim povodom predsjednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je da se radikali nikad neće pomiriti s ugrožavanjem srpskog nacionalnog interesa.

* Generalni sekretar NATO-a “nije raspoložen da zamjeni jedinice UNPROFOR-a u Hrvatskoj”, čiji odlazak je zatražio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.