D.I.C. Veritas

е-Veritas, 12.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 12. новембар

1991.

* У борбама око Вуковара погинули су припадници ЈНА: Мацура Миодраг 1952. из Сотина код Вуковара; Варга Ласло син Јаноша, 1959. из Зрењанина; Абрамовић Александар син Зорана, 1960. из Берана; Лукић Живко син Обрена, 1964. из Шабца; Месарош Јожеф син Јожефа, 1959. из Бачке Тополе; Атељевић Ђорђо син Стевана, 1962. из Сарајева.

* У борбама око Окучана погинули су: Цвијановић Госпава-Госпа кћи Секуле, 1954. и њен супруг Цвијановић Добривоје син Недјељка, 1955. из Јапаге код Пакраца.

* Приликом напада ЗНГ-а на село Бастајски Брђани убијени су: Марић Ђорђе син Душана, 1931. и Рекић Добривој син Светозара, 1966., оба из Бастајских Брђана код Дарувара.

* У борбама око Дубровника убијени су припадници ЈНА: Шолајић Горан син Драгана, 1970. Стари Бановци; Кецојевић Тодор син Ђорђе, 1968. из Никшића и Ракочевић Зоран син Радосава, 1966. из Подгорице.

* Предсједник Предсјеништва Стјепан Месић у писму СБ УН затражио је долазак “плавих шљемова”.

* Врховно државно вјеће Хрватске, одбило је било какву помисао о спремности Хрватске на погађање о њеним територијама.

* Начелник Главног стожера оружаних снага Хрватске, генерал Антон Тус, изјавио је да велике битке за очување Хрватске тек предстоје.

* На сасатанку ЕЗ у Нордвијку (Холандија) осуђени су напади ЈНА на Вуковар, Дубровник и друге градове у Хрватској.

1994.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман и предсједник владе ФБиХ Харис Силајџић позвали су ”надлежна тијела у БиХ” да затраже “одговарајући мјере интервенција РХ”, како би се зауставили напади Срба из РСК са територије Хрватске на подручје Бихаћа и оцијенили да је на тој територији војнополитичка ситуација “све лошија”. Влада Хрватске је поручила СБ УН да она “има легалну обавезу да спречи акције паравојних јединица које су са територије Хрватске усмјерене на Босну”.

1995.

* У Ердуту у Загребу потписан је Споразум о мировном рјешењу кризе у Источној Славонији, Барањи и Западном Срему, у тој области РСК заустављено је ратно стање и уведена међународна управа. Текст Споразума у име српске стране потписао је Милан Милановић, у име хрватске стране Хрвоје Шаринић, шеф кабинета предсједника Фрање Туђмана, а у име међународне заједнице Торвалд Столтенберг и амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт. Послије потписивања, текст Споразума је упућен у Њујорк, СБ УН, који је, како је то утврђено одредбама овог мировног акта, гарант његовог остваривања.

* Шеф српске преговарачке делегације Источне Славоније, Барање и Западног Срема Милан Милановић изјавио је у Ердуту да Споразум, постигнут са хрватском страном, представља испуњење основног циља са којим је српска страна ушла у преговарачки процес јер се њиме обезбјеђује мир и заштита личне и имовинске сигурности српског народа у Сремско-барањској области”. “Не верујемо Хрватској држави да је у стању и да жели да заштити права Срба. Да бисмо избјегли ратну опцију, поклонили смо повјерење међународним организацијама и гаранцијама које дају УН, односно СБ УН и међународна заједница у цјелини”, истакао је Милановић.

 

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.