D.I.C. Veritas

е-Veritas, 14.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 14. novembar

1991.

* U borbama oko Vukovara poginuli su pripadnici JNA: Suzić Milorad sin Dušana, 1947. iz Vukovara; Panić Radovan sin Save, 1935. iz Mirkovaca; Ibraimi Zafir sin Ramadana, 1970. iz Prizrena; Lalović Dragan sin Milorada, 1963. iz Vukovara; Bikicki Branislav sin Slavuja, 1959. iz Sivca; Jaćimović Milutin sin Dušana, 1940. iz Zaječara; Marković Zoran sin Slobodana, 1960. iz Aranđelovca; Milošević Živomir sin Mile, 1958. iz Knića; Nešić Draganče sin Dragoslava, 1968. iz Svilajnca; Popov Slavomir sin Slobodana, 1965. iz Vršca; Jelić Živomir sin Save, 1959. iz Velike Plane; Mićović Đorđije sin Milenka, 1953. iz Velike Plane.

* Prilikom upada u zasjedu ZNG-a na području Dvorišta kod Gline poginuli su pripadnici JNA: doktor Tica Dragan sin Nebojše, 1964; stariji vodnik Danić Srđan sin Stojana, 1966. i kapetan I klase Rapajić Ratko sin Milinka, 1958, svi iz Pančeva.

* Nakon zavrešenog razgovora predsjedavajućeg Mirovne konferenciji o Jugoslavije lorda Pitera Karingtona sa predsjednicima Srbije, Hrvatske i BiH Slobodanom Miloševićem, Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem postignuta je saglasnost o slanju “plavih šlemova” kao tampon zone u zaraćenim područjima Hrvatske.

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ, Stipe Mesić, razgovarao je u Bonu sa ministrom spoljnih poslova Njemačke, Hansom Ditrihom Genešerom, o situaciji u Jugoslaviji

1993.

* Vitalij Čurkin specijalni izaslanik ruskog predsjednika Borisa Jeljcina boravio je u Zagrebu i razgovarao sa hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Naime, kako se saznaje iz saopštenja došlo je do razmomilaženja u pogledu mogućnosti ukidanja sankcija prema SRJ. Tuđman je izneo stav da se sankcije ne mogu ukinuti sve dok se Srbija “ne odrekne pomoći” Srbima u Krajini i dok ne prizna Hrvatsku “u njenim međunarodnim granicama”. Čurkin je sa druge strane bio mišljenja da sporazum o BiH treba da bude praćen ukidanjem sankcija prema Srbija i Crnoj Gori, što bi stvorilo uslove za rješenje problema između hrvatskih vlasti i krajinskih Srba.

1994.

* U Zagrebu su komandant UNPROFOR-a, Bertran de Laprel, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, Jasuši Akaši, i komandant južnog krila NATO-a, admiral Lejton Smit, razgovarali sa predsjednikom Hrvatske, Franjom Tuđmanom, o dobijanju “dozvole hrvatskih vlasti za korišćenje vazdušnog prostora RSK radi zaštite vojnika UNPROFOR-a” u regionu Bihaća.

1995.

* Poslije egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije, zatim iz zapadnih djelova RS Krajine u RS, kao i iz mjesta u zapadnom djelu RS, kada je iz svih tih krajeva u izbjeglištvu krenulo ukupno oko 465.000 ljudi, oko 205.000 njih je ostalo u Republici Srpskoj. Procjenjuje se u Republičkom štabu RS za prihvat i smještaj izbjeglica.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman imenovao je generala Tihomira Blaškića, koga je dan ranije Haški sud optužio za ratne zločine, za inspektora u Glavnoj inspekciji Hrvatske vojske. Blaškić je pre toga bio na dužnosti načelnika Glavnog štaba HVO.

* Odbor za ljudska prava u Vašingtonu sačinio je izvještaj na 170 strana sa primerima nasilja i ubistva koje su izvršili Hrvatska vojska i policija u vojnoj akciji “Oluja”, javila je Ljubljanska agencija MOREL.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.