D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 8.oktobar

1991.

* Komanda RV i PVO JNA izdala je saopštenje u kome se kaže: „Hrvatsko vrhovništvo i njegovi bojovnici ostali su do kraja dosljedni sebi i svojoj secesionističkoj politici, tako da svaki pokušaj uspostavljanja mira kao uslov za pregovore obilježe još žešćim oružanim napadima na objekte i kasarne JNA. I danas su u 12:30 časova hrvatski bojovnici, samo nakon 12 časova po objavljenom prekidu vatre, iznenada sa teritorije RH izvršili snažan napad minobacačkom vatrom po aerodromu Bihać.“

* U Zagrebu u hotelu „In“ potpisano je osmo primirje u Hrvatskoj između Hrvatske vojske i Jugoslovenske narodne armije.

* Sabor RH, na zajedničkoj sjednici svih vijeća (održanog u podrumu INE) proglasio samostalnost RH i donio odluku u kojoj između ostalog piše: „Republika Hrvatska od dana 8. oktobra 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ i odrče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije SFRJ.“

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić razgovarao je u palati Evropskog parlamenta u Strazburu, sa predstavnicima poslaničkih grupa. Prilikom obraćanja evropskim parlamentarcima Mesić je tom prilikom rekao: „Obraćam vam se kao predsjednik međunarodno priznate, a uistinu nepostojeće države i kao predstavnik od danas suverene neovisne Republike Hrvatske.“

* Pripadnici ZNG ušli su u selo Gornja Vrijeska, opština Daruvar. Na samom ulazu u selo, na seoskom putu ubili su Peleško Slavka (1936), Mađara, zatim su bacili ručnu bomba na garažu Hajdin Dmitra (1933) koji se tu sakrio zajedno sa snajom, unučetom od 7 godina i sa još par rođaka. Svi koji su se nalazili unutar garaže su ranjeni. Dmitra su izvukli napolje i ubili. Zatim je ubijen i Milešević Mile (1929), civil i mještanin ovog sela. Za ova ubistva niko nije odgovarao.

* U Velikoj Pisanici hrvatska policija uhapsila je civila Carević Milenka (1952). Odveli su ga na vojni poligon u šumu “Kukavica”, tu je teško mučen i na kraju ubijen iz automatske puške. Ubio ga je navodno Srbin Ivanović Branko, koji je obukao hrvatsku uniformu, kako bi dokazao svoju lojalnost.

1993.

* Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva R. BiH Alija Izatbegović su se na sastanku u Beču dogovorili da Evropskoj zajednici predlože angažovanje snaga NATO-a, radi sprovođenja mirovnog sporazuma za Bosnu. General Žan Kot, komandant UNPROFOR-a zatražio je dodatnih 4.000 „plavih šljemova“, kako bi snage UN u Hrvatskoj mogle da ispune nove zahtjeve iz Rezolucije 871 SB.

* SB UN je iza zatvorenih vrata razmatrao nacrt rezolucije o pružanju vazdušne podrške UNPROFOR-u u Hrvatskoj, na što ga je obavezivala Rezolucija 871.

1994.

* Povodom priča o navodnim srpsko-hrvatskim pregovorima u Gracu predsjednik RSK Milan Martić izjavio je da nije isključeno da se vode „neki pregovori mimo nas“, ali je dodao da se „bez Krajine ništa ne može riješiti“, „da ni jedan pregovarač ne može da ugrozi naše interese, niti da potpiše nešto na štetu RSK“, kao i da nikakva autonomija ili federacija (sa Hrvatskom) ne dolaze u obzir“.

* Sabor Hrvatske izrazio nezadovoljstvo Rezolucijom 947 SB UN o produžetku mandata UNPROFOR-a za još šest mjeseci. Stoga je, potvrdivši stavove svoje septembarske odluke, Sabor obavezao Vladu da do 10. januara 1995. podnese izvještaj o realizaciji tih stavova tj. pre isteka 100 dana koliko je Sabor dao mirovnim snagama „za obavljanje i ostvarivanje zadataka“. Nastojeći da smiri „ratnu retoriku“, ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granić je rekao da niko u svijetu ne odobrava upotrebu sile u rješavanju odnosa Zagreba i Knina.

1995.

* Hrvatska nastavlja agresiju na RS i pored upozorenja međunarodne zajednice i predsjedničkog saopštenja SB UN po kojima je zahtjevano povlačenje regularne hrvatske vojske sa prostora bivše BiH. U toku 6. i 7. oktobra na zapadne dijelove BiH, u rejone Mrkonjić Grada, Ključa, Petrovca i Bihaća upućeno je 8.000 hrvatskih vojnika, o čijem su pokretu međunarodnu javnost obavjestili i predstavnici UNPROFOR-a u Zagrebu.

* Snage HV i HVO u sadejstvu sa jedinicama ABiH otpočele su vojnu akciju protiv snaga VRS pod nazivom “Južni potez”. Ova akcija je imala za cilj postizanje kontrole nad širim područjem na liniji Drvar-Jajce-Mrkonjić Grad. Ovom operacijom komandovao je komandant ZP Split HV Ante Gotovina.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.