D.I.C. Veritas

е-Veritas, 14.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 14. новембар

1991.

* У борбама око Вуковара погинули су припадници ЈНА: Сузић Милорад син Душана, 1947. из Вуковара; Панић Радован син Саве, 1935. из Мирковаца; Ибраими Зафир син Рамадана, 1970. из Призрена; Лаловић Драган син Милорада, 1963. из Вуковара; Бикицки Бранислав син Славуја, 1959. из Сивца; Јаћимовић Милутин син Душана, 1940. из Зајечара; Марковић Зоран син Слободана, 1960. из Аранђеловца; Милошевић Живомир син Миле, 1958. из Кнића; Нешић Драганче син Драгослава, 1968. из Свилајнца; Попов Славомир син Слободана, 1965. из Вршца; Јелић Живомир син Саве, 1959. из Велике Плане; Мићовић Ђорђије син Миленка, 1953. из Велике Плане.

* Приликом упада у засједу ЗНГ-а на подручју Дворишта код Глине погинули су припадници ЈНА: доктор Тица Драган син Небојше, 1964; старији водник Данић Срђан син Стојана, 1966. и капетан I класе Рапајић Ратко син Милинка, 1958, сви из Панчева.

* Након заврешеног разговора предсједавајућег Мировне конференцији о Југославије лорда Питера Карингтона са предсједницима Србије, Хрватске и БиХ Слободаном Милошевићем, Фрањом Туђманом и Алијом Изетбеговићем постигнута је сагласност о слању “плавих шлемова” као тампон зоне у зараћеним подручјима Хрватске.

* Предсједник Предсједништва СФРЈ, Стипе Месић, разговарао је у Бону са министром спољних послова Њемачке, Хансом Дитрихом Генешером, о ситуацији у Југославији

1993.

* Виталиј Чуркин специјални изасланик руског предсједника Бориса Јељцина боравио је у Загребу и разговарао са хрватским предсједником Фрањом Туђманом. Наиме, како се сазнаје из саопштења дошло је до размомилажења у погледу могућности укидања санкција према СРЈ. Туђман је изнео став да се санкције не могу укинути све док се Србија “не одрекне помоћи” Србима у Крајини и док не призна Хрватску “у њеним међународним границама”. Чуркин је са друге стране био мишљења да споразум о БиХ треба да буде праћен укидањем санкција према Србија и Црној Гори, што би створило услове за рјешење проблема између хрватских власти и крајинских Срба.

1994.

* У Загребу су командант УНПРОФОР-а, Бертран де Лапрел, специјални изасланик генералног секретара УН, Јасуши Акаши, и командант јужног крила НАТО-а, адмирал Лејтон Смит, разговарали са предсједником Хрватске, Фрањом Туђманом, о добијању “дозволе хрватских власти за коришћење ваздушног простора РСК ради заштите војника УНПРОФОР-а” у региону Бихаћа.

1995.

* Послије егзодуса Срба из Западне Славоније, затим из западних дјелова РС Крајине у РС, као и из мјеста у западном дјелу РС, када је из свих тих крајева у избјеглиштву кренуло укупно око 465.000 људи, око 205.000 њих је остало у Републици Српској. Процјењује се у Републичком штабу РС за прихват и смјештај избјеглица.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман именовао је генерала Тихомира Блашкића, кога је дан раније Хашки суд оптужио за ратне злочине, за инспектора у Главној инспекцији Хрватске војске. Блашкић је пре тога био на дужности начелника Главног штаба ХВО.

* Одбор за људска права у Вашингтону сачинио је извјештај на 170 страна са примерима насиља и убиства које су извршили Хрватска војска и полиција у војној акцији “Олуја”, јавила је Љубљанска агенција МОРЕЛ.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.