D.I.C. Veritas

е-Veritas, 15.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 15. новембар

1991.

* Бунчић Бранко син Стеве, 1954; Данојевић Дмитар-Мијо син Илије, 1937; Гојковић Гојко син Гојка, 1937; Гојковић Димитрије-Мијо син Николе, 1928; Гојковић Никола син Димитрија, 1927; Гојковић Филип син Петра, 1933; Крајновић Никола син Теодора, 1927; Матковић Богдан син Стеве, 1934; Поповић Душан син Симе, 1935; Поповић Јово син Симе, 1922; Поповић Милан син Петра, 1929; Поповић Петар син Николе, 1944; Поповић Жељко син Пере; Поповић Јово син Теје, 1934. сви цивили из села Кип код Дарувара, похапшени су од стране ЗНГ РХ и одведени у Марино село, гдје су поубијани.

* Вијеће република и покрајина Скупштине Југославије, ускратило је повјерење предсједнику СИВ-а Анти Марковићу и савезном секретару за иностране послове Будимиру Лончару. То је услиједило након трочасовне расправе о стању у земљи и активностима Предсједништва СФРЈ на превазилажењу државно политичке кризе, о чему је експозе на сједници Скупштине Југославије поднио потпредсједник државног Предсједништва др Бранко Костић. Вијеће је затражило од Предсједништва СФРЈ да предложи новог мандатара.

* Министар спољних послова Њемачке, Ханс Дитрих Геншер, изразио је своје увјеравање на састанку са формалним предсједником Предсједништва СФРЈ Стјепаном Месићем да ће његова земља у скорије вријеме признати Хрватску.

1994.

* Командант УНПРОФОР-а, генерал Бертран де Лапрел изјавио је да мировне снаге УН-а немају доказе о преласку српских снага из Крајине на подручју БиХ и њиховом учешћу у борбама око Бихаћа. Сличну изјаву је у Книну дао потпарол УНПРОФОР-а, за сектор Југ Алан Робертс, рекавши да војни посмтарчи немају податке да се снаге крајишких Срба „налазе унутар бихаћког џепа“, нити да су артиљеријом гађале заштићену зону Бихаћ. Међутим, он је додао да је око 3.000 војника лојалних Фикрету Абдићу кренуло ка Великој Кладуши и да је „напад Абдићевих снага неизбјежан у скоријој будућности“, Он је такође, демантовао извјештаје из Загреба да су пре два дана авиони из Крајине бомбардовали Бихаћ у два наврата, додавши да су посматрачи УНПРОФОР-а, потврдили летове два неидентификована авиона изнад Бихаћа, али да сигурно нису полетјели са аеродрома Удбина.

* Након дванаесточасовних разговора на загребачком аеродрому Плесо завршава се трећа рунда преговора између делегације РСК, коју је предводио Борислав Микелић, предсједник Владе РСК, и хрватске делегације на челу с Хрвојем Шаринићем, шефом Уреда предсјадника Републике. Шаринић је послије састанка изјавио да су се делегације „приближиле у неким питањима, али да су суштинске разлике остале“, јер је по њему, главни проблем што је крајишка делегација инсистирала на одвајању привредних питања од политичких. „Дошли смо у фазу када је то одвајање немогуће. Нити бисмо могли, нити бисмо учинили уступке који се тичу нашег основног циља интеграције окупираних подручја у наш уставни поредак“, рекао је Шаринић.

* На првој конференцији у Загребу новоосноване странке. Акција социјалдемократа Хрватске (АСХ), предсједник ове странке Мико Трипало је, поводом инцијативе предсједника Хрватске Фрање Туђмана да се Хрватска укључи у међународну прославу побједе над фашизмом, рекао: „Једно је што пише у Туђмановом писму, а сасвим друго се дешава у пракси – руше се антифашистички споменици и покушава рехабилитација НДХ и усташког покрета“.

1995.

* Влада СРЈ прихватила је Шести извјештај о извршеним ратним злочинима на подручју предходне Југославије, који ће бити достављени УН. У њему је приказано 178 случајева кршења међународног хуманитарног права. Од тога 40 се односи на намјерно убијање цивила, 20 на нехумано убијање ухапшених и ратних заробљеника.

* Амерички амбасадор у Хрватској, Питер Галбрајт, упозорио је Хрватску да је обавезна да сарађује са Међународним судом за ратне злочине почињене у бившој Југославији у Хагу. Поводом одлуке предсједника Хрватске Фрање Туђмана о намјештању и именовању генерала Тихомира Блашкића (против кога је Хашки суд подигао оптужницу) за шефа Главног инспектората хрватске војске, Галбрајт је рекао: „Једино место где би он (Блашкић) могао бити премештен и именован је затвор Међународног трибунала за ратне злочине у Хагу“.

 

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.