D.I.C. Veritas

е-Veritas, 18.11.2022, Мајка и сестра убијеног војника ЈНА сведочили на суђењу Зенги

У Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду данас је настављено суђење некадашњем припаднику Збора народне гарде (ЗНГ) Бранку Тунићу (59), оптуженом за убиство војника ЈНА Марка Утржана и за злостављање још 14 војника ЈНА у логору Ракитје у Загребу, септембра 1991. године, извештава Тањуг.

Тунићу се суди у одсуству, јер није доступан правосудним органима Србије, а на данашењем суђењу сведочиле су мајке и сестра убијеног Утржана.

Јелена К. је испричала да је њен брат отишао у марту 1991. године на служење војног рока, као и да је био припадник пешадије.

Топлица М. који је тада био заробљен са Утржаном, пренео јој је касније, да су их припадници Зенги везивали, мучили, тукли по табанима, подлактицама, а да су их на мучење водили једног по једног у посебну просторију, односно подрум, као и да су одвођени неколико пута на дан на ту тортуру.

Такође, она је од војника који су били са њеним братом чула и да су стражари имали обичај да заробљенима прелазе пиштољем око главе, усана и срца.

Јелена К. је рекла да јој је познато да их мали број стражара није мучио, док је најгори међу њима био човек којег су звали Бранко и који је Албанац.

Према сазнањима Јелене К. хитац у Утржана је испалио Бранко из пиштоља, али ове наводе није могла са сигурношћу да потврди.

Мајка Утржана је потврдила сведочење своје ћерке, и обе су рекле да истичу имовинско-правни занхтев и да се придружују кривичном гоњењу.

На питање одбране, мајка је рекла да нико није видео убиство њеног сина јер су их одводили једног по једног у просторију за мучење.

Следеће суђење заказано је за 9.децембар када су позвани сведоци да дају свој исказ.

Тунић је пореклом с Косова и Метохије, из општине Витина, а сада живи у Хрватској.

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.