D.I.C. Veritas

РТРС,Срна, 06.08.2018, Нови Град – Сјећање на егзодус Срба из Српске Крајине

Парастосом у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду почело је обиљежавање 23 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине током акције хрватских снага “Олуја” 1995. године.

Novi Grad: Polaganje venaca na mostu preko Une, 6.7.2018. Foto: RTRS,SRNA

Директор “Веритаса” Саво Штрбац рекао је да се и даље тражи 777 жртава акције “Олуја”.

“Према подацима “Веритаса”, страдало је 1.861 лице, али тај списак није коначан. Протеклу годину дана том списку додали смо три лица”, рекао је Штрбац у Новом Граду.

Он је навео да је акција “Олуја” карактеристична и по томе што је страдало више од 65 одсто цивилних жртава, док је у просјеку у протеклом рату то било 30 одсто.

Штрбац је истакао да је “Веритас”, у сарадњи са партнерским организацијама у Хрватској, покренуо поступак да злочини у “Олуји” буду процесуирани пред Европским судом правде, за шта је у току прикупљање материјала.

“Надамо се да ће идуће године имати боље податке”, навео је он.

Штрбац је истакао да је на цести од Глине до Двора страдало готво 200 цивила и да за то нико није одговарао.

Novi Grad: Parastos za stradale Srbe, 6.8.2018. Foto:RTRS, SRNA

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да су догађања у августу 1995. године међу најтрагичнијим у новијој српској историји, са посљедицама које се осјећају и данас.

“Срби су са широког подручја у Хрватској напустили своја огњишта и лутају Републиком Српској, Србијом и другим земљама. Жалосно је што нема назнака да би се бар дио њих могао вратити својим кућама”, рекао је Дрљача.

Он је навео да је тих дана августа 1995. године Нови Град помогао колико је могао несрећним људима који су бјежали из Републике Српске Крајине.

Након парстоса, уз улицу која води од Храма до моста на ријеци Уни, на граничном прелазу упаљене су свијеће, а са моста ће бити спуштено цвијеће у Уну. У августу 1995. године овај “мост спаса” прешло је 100.000 протјераних Срба из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

Делегације ће потом положити вијенце код спомен-обиљежја цивилним жртвама у насељу Туњица код Новог Града, гдје је Хрватска војска у септембру 1995. године прешла не територију Републике Српске. За два дана офанзиве убијено је 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

У Храму Светог Саве у Сводни у 11.30 часова биће служен парастос, а у 12.00 часова биће положени вијенци код спомен-крста који је 2012. године подигао “Веритас” за шест цивила страдалих у избјегличкој колони коју је гађала хрватска војска.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Обиљежавање 23 године од егзодуса организују Документационо-информациони центар “Веритас” и општина Нови Град.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.